Word supporter

De eerste 1000 dagen

Een Gezonde Generatie begint met een gezonde start tijdens de eerste 1000 dagen. Dat legt de basis voor gezond en veerkrachtig opgroeien. Ouders spelen daarin een belangrijke rol. Daarom vinden we het belangrijk het ouders makkelijker te maken hun kind een goede start te geven. Ook jij kunt daaraan bijdragen!

De eerste 1.000 dagen

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.

Ode aan ouders

Investeren in een goede start tijdens de eerste duizend dagen, betekent vooral investeren in de belangrijkste personen in het leven van een kind: de ouders. Daarom brengen we een ode aan ouders. Want wanneer we als samenleving goed voor ouders zorgen en ouders goed voor zichzelf, bouwen we aan een sterke basis voor mentaal, fysiek en sociaal gezonde kinderen.

12

In de eerste twaalf weken na de bevruchting worden alle organen aangelegd

80%

van de hersenontwikkeling vindt plaats tijdens de 1e1000 dagen

14,2%

van alle kinderen geen goede start heeft bij de geboorte

Kinderen een gezonde start geven

Tijdens de eerste duizend dagen van een kind kan de grootste gezondheidswinst behaald worden; fysiek, sociaal en mentaal. De ultieme vorm van preventie dus. Door te investeren in een gezonde start verkleinen we de kans op gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, depressie, overgewicht, kanker en verslavingen. Én vergroten we de kans op een gezond, gelukkig en kansrijk leven.