Word supporter

Alliantie voeding voor de Gezonde Generatie roept op: Maak werk van een gezonde voedselomgeving

  • Gezonde voedselomgeving
  • Nieuws

Om gezond te kunnen opgroeien, is het essentieel dat de voedselomgeving in 2040 gezond is. Dat vraagt vandaag al om actie!

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) stuurde op 26 juli een oproep aan de politieke partijen om de volgende maatregelen in hun verkiezingsprogramma op te nemen:

  1. Maak gezonde voeding goedkoper dan ongezonde voeding
  2. Geen marketing voor ongezonde voeding gericht op kinderen
  3. Stop de wildgroei aan ongezond voedingsaanbod
  4. Maak bewerkte producten gezonder

Alleen door een combinatie van maatregelen is een gezonde voedselomgeving daadwerkelijk binnen handbereik. En dat is hard nodig want op dit moment heeft de helft van de volwassenen en één op de acht kinderen in Nederland overgewicht. Zij lopen, meer dan anderen, risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, nierziekten of spijsverteringsziekten. Een ongezond voedingspatroon is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. Jaarlijks betreurt Nederland 13.000 dodelijke slachtoffers als gevolg van een ongezond voedingspatroon.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG), de bundeling van Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, streeft samen met 18 andere gezondheidsfondsen en partners UNICEF Nederland, de gemeente Amsterdam en JOGG naar een Gezonde Generatie in 2040. Gezonde voeding is daarbij cruciaal.

Het is ons doel om de voedselomgeving nú gezonder te maken, zodat ieder kind in Nederland straks een gezond voedingspatroon heeft. Wij willen dat de keuze voor gezonde voeding goedkoper, makkelijker en aantrekkelijker wordt.

 

Gerelateerde berichten