Word supporter

Brief aan Tweede Kamer: ‘Gunnen we onze kinderen een gezonde toekomst?’

  • Gezonde voedselomgeving
  • Nieuws

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. Hoe komt dat? In ons dagelijks leven gaan we uit van een vrije keuze tussen gezonde en ongezonde voeding. Maar dit is onterecht. We worden continu verleid tot ongezond eten en drinken. Overal om ons heen is er veel meer ongezonde voeding te koop dan gezonde voeding. Er wordt ook veel meer reclame voor gemaakt. Het is daardoor ongezond moeilijk om voor gezond voedsel te kiezen. Zeker voor onze kinderen.

Vrijwel alle Nederlanders (93%) willen dat gezond eten en drinken meer gestimuleerd wordt bij kinderen. We willen dat onze kinderen opgroeien in een gezonde voedselomgeving waar gezonde voeding de norm is en de gezonde voedselkeuze de makkelijke keuze is.  Onze overheid kan dat mogelijk maken door ervoor te zorgen dat:

  • Gezonde voeding goedkoper wordt dan ongezonde voeding;
  • De ‘slimme’ suikertaks op suikerrijke dranken zo snel mogelijk wordt ingevoerd, zodat fabrikanten minder suiker in hun producten gaan opnemen;
  • Bewerkt voedsel minder zout, suiker en verzadigd vet bevat;
  • Gezonde voeding de norm wordt in scholen en andere omgevingen waar veel kinderen komen;
  • Marketing voor ongezonde voeding gericht op kinderen wordt verboden.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie heeft deze maatregelen voorgesteld in een brief aan Tweede Kamerleden, ter voorbereiding op het Leefstijldebat van 8 december a.s. Wij doen met deze brief een oproep aan Staatssecretaris van Ooijen: Help onze kinderen een Gezonde Generatie te worden. Maak de gezonde voedselkeuze goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker.Maar liefst 25 organisaties en experts uit gezondheidszorg, preventie, lokale overheden en wetenschap hebben deze brief ondertekend. Ook zij vinden dat het tijd wordt om onze voedselomgeving gezonder te maken.

 

Lees meer.

 

Gerelateerde berichten