Word supporter

Het belang van even bijspringen

  • Nieuws

Ouders met jonge kinderen hebben behoefte aan ‘tijd voor zichzelf’ om weer op te kunnen laden. Daarom is het belangrijk dat er mensen in hun omgeving zijn die af en toe bijspringen. Zo kan de druk bij ouders even omlaag, wat ook de kinderen goed doet!

Wij als samenwerkende Gezondheidsfondsen werken samen aan de Gezonde Generatie. We willen een omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde start voor kinderen. Dat kan alleen als we investeren in de belangrijkste personen in het leven van een kind; de ouders/verzorgers. Want wanneer we als samenleving goed voor ouders zorgen en ouders goed voor zichzelf, bouwen we aan een sterke basis voor mentaal, fysiek en sociaal gezonde kinderen.

Ouderschap is mooi, maar tegelijkertijd vinden de meeste ouders het ook pittig. Er ligt veel druk op hun schouders om alle ballen hoog te houden. Dat blijkt ook opnieuw uit de meest recente Staat van het Gezin. De grootste uitdagingen voor gezinnen zijn de balans werk, gezin en zorg (95%), onderwijs en kinderopvang (48%), vaste lasten zoals energie, gas, boodschappen (48%), tijd voor jezelf (47%) en tijd voor elkaar (45%). Veel ouders geven dan ook aan ongezonde stress te ervaren. Die stress is niet goed voor henzelf én niet goed voor het kind.  ​

Belangrijk is dat ouders van jonge gezinnen wat vaker aan zichzelf toekomen, zodat ze minder stress ervaren en weer op kunnen laden. Dan is het fijn als er bijspringers zijn. Een bijspringer is een goede vriend, buur of kennis die, wanneer het nodig is, even bijspringt. Dit kan op allerlei manieren; een hapje eten brengen bij een vriendin, je nichtje wegbrengen naar de voetbaltraining of even de hond van de buuf uitlaten. Een kleine moeite voor de bijspringer, een groot effect voor ouders en kinderen. Bij welke gezin in jouw omgeving kun jij even bijspringen?

De campagne “Bijspringers” is vanaf 27 mei te zien op tv, online, social media en in magazines.

Gerelateerde berichten