Word supporter

Sportieve tips voor een Gezonde Generatie in jouw gemeente

 • Sporten & bewegen

10 tips om sport en bewegen in te passen in de gezondheidsambities binnen GALA/SPUK

Gemeenten en lokale partijen zijn aan de slag met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) met als stip aan de horizon de Gezonde Generatie 2040.

Er is voldoende bewijs dat sport en bewegen een enorme bijdrage leveren aan de (fysieke, mentale en sociale) gezondheid van inwoners.

Daarom willen Samenwerkende Gezondheidsfondsen (initiatiefnemer van de Gezonde Generatie) en NOC*NSF met deze 10 tips gemeenten inspireren en verder op weg helpen om sport en bewegen breder in te zetten binnen de lokale GALA- aanpak.

Bij elke tip verwijzen we naar landelijke initiatieven, bestaande tools, tips en beschikbare (veelal kosteloze) ondersteuning. Hieronder een korte samenvatting:

 1. Geef alle kinderen een kansrijke start door van jongs af aan in te zetten op voldoende bewegen, plezier in bewegen én breed motorische ontwikkeling. Bij het gemeentelijke armoedebeleid hoort een aanpak om kinderen te stimuleren tot sporten en bewegen.
 2. Maak slimme verbindingen met het bestaande sport- en beweegaanbod. Dit biedt een structurele en relatief betaalbare bijdrage aan de gezondheid van mensen in de gemeente.
 3. Help mensen met een gezondheidsachterstand (zoals overgewicht, een chronische aandoening of beperking) deel te nemen aan een passende vorm van sport en bewegen. Zorg voor een goede samenwerking tussen zorg, welzijn en sport.
 4. Zet sporten en bewegen in de strijd tegen eenzaamheid en het versterken van mentale gezondheid. Bewegen en sporten, zeker in groepsverband, helpt je namelijk om zelfvertrouwen te krijgen en lekker in je vel te zitten.
 5. We vragen gemeenten, sportclubs en sportevenementenorganisatoren om ieder de eigen rol te pakken om alle locaties waar gesport wordt rookvrij te maken.
 6. Ondersteun de sport met alcoholpreventiebeleid.
 7. Stimuleer een gezonde voedselomgeving, waaronder bij de sportlocaties.
 8. Creëer een beweegvriendelijke omgeving. Zorg dat de buitenruimte mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en sporten.
 9. Geef sport en bewegen een plek in verschillende beleidsterreinen.
 10. Maak gebruik van alle kennis die er al is en de beschikbare ondersteuning van o.a. landelijke partijen.

Lees het volledige inspiratiedocument met de 10 tips.

Gerelateerde berichten