Word supporter
Rolband bij kassa supermarkt met verschillende voedselproducten erop.

Waarom kiezen voor gezonde voeding zo moeilijk is

  • Algemeen
  • Gezonde voedselomgeving
  • Nieuws

Rolband bij kassa supermarkt met verschillende voedselproducten erop.

Uit recent CBS-onderzoek blijkt dat ruim een derde van de volwassenen in Nederland graag gezonder wil eten en drinken. Maar dat lukt vaak niet erg goed:

  • 17% van de mensen die gezonder willen eten zegt te weinig geld te hebben om gezonde voeding te kopen
  • 46% zegt dat ze door anderen worden overgehaald om iets ongezonds te eten.
  • Bijna 19% van de mensen die gezond willen eten, kan de verleiding niet weerstaan om meerdere keren per week ongezonde voeding te kopen, terwijl ze dat niet van plan waren.
  • 57% van de ondervraagden vindt dat het aanbod van eten en drinken in publieke ruimten zoals winkelcentra en treinstations een rol speelt bij het veroorzaken van overgewicht.

Het is al met al dus enorm lastig om voor gezonde voeding te kiezen.

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ธ๐—ถ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ?

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, een samenwerking tussen Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, pleit ervoor om gezonde voeding goedkoper, beter verkrijgbaar en aantrekkelijker te maken. Een recente voorgestelde maatregel is bijvoorbeeld het afschaffen van de btw op groente en fruit. De Tweede Kamer is daar enthousiast over maar het demissionair kabinet aarzelt over de uitvoering. Een andere door AVGG voorgestelde maatregel is om de overkill aan marketing voor ongezonde voeding, zeker die op kinderen is gericht, aan te pakken. Het ministerie van VWS is aan zet om deze voor te bereiden. En de mensen willen het ook.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด๐˜ƒ๐—น๐—ฎ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป

Want in het CBS-onderzoek is ook groot draagvlak gevonden bij de bevolking voor overheidsmaatregelen. 76% vindt het belangrijk dat de overheid probeert overgewicht terug te dringen. Maar liefst 89% van de geรซnquรชteerden verwacht dat overheidsmaatregelen die gezond eten goedkoper maken, effect zullen hebben. 62% verwacht dat een marketingverbod op ongezond eten effect zal hebben.
AVGG-voorzitter Diena Halbertsma voelt zich hierdoor gesteund: โ€œHet onderzoek geeft aan dat het de hoogste tijd is voor maatregelen die ons helpen om gezonder te eten en te drinken. Wij hebben een pakket maatregelen voorgesteld dat daaraan bijdraagt. De overheid is nu aan zet om die maatregelen uit te gaan voeren. Dat is een mooie opdracht voor een nieuw kabinet straks!โ€
Lees hier over het CBS-onderzoek.

Gerelateerde berichten