Word supporter

Alcoholpreventie

Een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken, daar is geen magie voor nodig maar actie.

Hoe jij kan helpen in het beschermen van kinderen tegen de schade van alcohol

We willen onze kinderen beschermen tegen de schade van alcohol. Maar de sociale norm en omgeving maken het voor jongeren moeilijk om niet te gaan drinken. De bijna vanzelfsprekende aanwezigheid van alcohol in onze samenleving geven wij ongemerkt door aan de volgende generatie. Hier is veel gezondheidswinst te behalen.

Een paar voorbeelden van wat je kunt doen:

  • Drink geen alcohol in het bijzijn van kinderen onder de 18 jaar
  • Maak afspraken met je kind over het niet drinken van alcohol
  • Praat met andere ouders

Is alcoholpreventie nodig?

Ja, in Nederland is er veel gezondheidsschade door alcohol. Veel mensen weten niet dat de gezondheidsrisico’s al toenemen door het drinken van één glas per dag.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et

Hans Oorschot, Ondernemer

Tips voor ouders/verzorgers:

  • Voorbeeldrol

    Het is goed om geen alcohol in het bijzijn van kinderen onder de 18 jaar te drinken. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen.

  • Afspraken

    Ouders hebben invloed op de keuzes van hun kind. Bij het verkennen van grenzen zijn regels belangrijk. Duidelijke afspraken maken over niet drinken onder de 18 jaar zorgt ervoor dat kinderen later beginnen met drinken en minder drinken.

  • Geen uitzonderingen

    Als je met je kind hebt afgesproken dat hij/zij geen alcohol drinkt onder de 18 jaar, probeer die afspraken dan ook echt na te komen. Dit kan extra lastig zijn op feestdagen, verjaardagen of schoolfeesten maar als je het af en toe toestaat, geef je het signaal dat alcohol drinken bij bepaalde gelegenheden hoort. Daardoor wordt het lastiger om je kind aan de gemaakte afspraak te houden.

  • Korte termijn risico’s

    Risico’s op de lange termijn maken minder indruk op pubers dan de risico’s op korte termijn. Wil je weten wat de korte termijn risico’s van alcohol drinken zijn? Lees hier meer (link invoegen naar: Waarom is het voor jongeren extra gevaarlijk om alcohol te drinken? – ALCOHOLinfo.nl)

  • Geen alcohol in zicht

    Door alcohol goed op te bergen in huis beperk je de beschikbaarheid. Als alcohol in het zicht van kinderen ligt, maakt dit de drempel om het te gaan gebruiken lager. Dit is niet alleen omdat het dan binnen handbereik is, maar ook omdat het positieve associaties oproept.

  • Stimuleer positief gedrag

    Probeer om met je kind in gesprek te blijven. Vraag je kind of het lukt om geen alcohol te drinken. Als jouw kind aangeeft dat hij/zij wel eens gedronken heeft, bespreek dan samen met je kind waarom het lastig was om nee te zeggen. Is het wel gelukt om niet te drinken, beloon dit dan door te zeggen dat je trots bent!

  • Praat met ouders

    Het kan helpen om met andere ouders te praten. Het kan duidelijkheid geven om te horen welke afspraken zij thuis gemaakt hebben.

7 soorten kanker

Alcohol verhoogt het risico op 7 soorten kanker (mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, dikke darm- en borstkanker)

1 glas per dag

Alcohol verhoogt het risico op borstkanker bij vrouwen al vanaf één glas per dag

1 op de 10

Gevallen van kanker bij mannen wordt veroorzaakt door alcohol

30 keer hoger risico

De combinatie van roken en alcohol geeft een tot 30 keer hoger risico op kanker in mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm.

Alcoholpreventie voor de Gezonde Generatie

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen zetten zich, onder aanvoering van KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting, in voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. Zodat ieder kind de kans en de vrijheid krijgt om het beste uit zichzelf te halen en dromen waar te maken.

Extra informatie

Veelgestelde vragen

  • Welke gezondheidsrisico’s worden veroorzaakt door alcohol?

    Veel mensen weten niet dat de gezondheidsrisico’s al toenemen door het drinken van één glas per dag. Dus ook bij het drinken van weinig alcohol loop je een verhoogd risico op veel soorten aandoeningen. Alcohol kan 7 soorten kanker en 200 andere aandoeningen veroorzaken, waaronder ernstige maag-, lever- en darmziekten. Daarnaast kan het bij jongeren een gevaar vormen voor de hersenontwikkeling.

  • Wat is de invloed van volwassenen op het alcoholgebruik van jongeren?

    Volwassenen hebben grote invloed op het alcoholgebruik van jongeren, vaak meer dan ze zelf denken. Ouders die alcohol drinken, hebben vaker kinderen die ook drinken. Het zien drinken van ouders en andere volwassenen speelt een grote rol in het alcoholgebruik van jongeren en studenten: bijvoorbeeld na afloop van een kinderfeestje, als de jeugd nog sport of tijdens een familiediner. Naast het alcoholgebruik van ouders en andere volwassenen, speelt ook de manier van opvoeden een rol. Zij kunnen dus een grote, positieve rol spelen in het voorkomen van alcoholgebruik van jongeren.

  • Hoe kunnen we alcohol drinken minder vanzelfsprekend maken?

    We gaan voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. In een omgeving die daarbij ondersteunt. Daarom zetten we in op het realiseren van maatregelen die deze omgeving voor jongeren creëren. Van bijvoorbeeld maatregelen die gaan over beschikbaarheid, marketing en prijs weten we al dat ze erg effectief zijn. Door de sociale norm en omgeving te veranderen, vergroten we de kans dat de volgende generatie als volwassenen minder vaak en minder veel zullen drinken. Dat draagt bij aan meer gezonde levensjaren.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op en we staan je graag te woord!

+31 12 123 456 78 gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl

Monique de Boer

?

Laatste updates