Word supporter

De eerste 1000 dagen

Ouderschap is mooi. En tegelijkertijd vinden de meeste ouders het ouderschap pittig

Ode aan ouders

In de eerste 1.000 dagen, de periode die begint voor de bevruchting en doorloopt tot de tweede verjaardag van je kindje, leg je de basis voor een gezonde toekomst. Voor al die duizenden dagen erna dus. Als (aanstaande) ouder/verzorger speel je een heel belangrijke rol al vanaf het prille begin. Het ouderschap maakt trots, maar ook kwetsbaar. En de meeste ouders (91%) vinden het ouderschap pittig.

Daarom is het zo fijn als we er voor ouders zijn. En iets kleins kan al veel betekenen. Kijk hieronder wat jij kunt doen.

Hoe jij ouders kunt supporten

Het is fijn als we er voor ouders zijn. Want het gevoel dat je gesteund, geholpen en gezien wordt en dat er mensen voor je klaar staan, is juist in die cruciale 1e 1.000 dagen met je kindje van groot belang. En die hulp zit vaak in kleine dingen.

Een paar voorbeelden van wat je kunt doen:

  • Een warme maaltijd langsbrengen
  • Een cadeautje speciaal voor de nieuwe mama of papa
  • De oudere kinderen of de hond meenemen voor een wandeling
  • Een lief kaartje door de brievenbus (“je mag altijd bellen, ik sta voor je klaar”)
  • Schouderklopje/ complimentje, “je doet het goed!”
  • Vragen hoe het met iemand gaat
  • Laten voelen dat iemand er niet alleen voor staat
  • Boodschappen afgeven
  • Advies geven hoeft niet, een luisterend oor is vaak al voldoende

96%

van de ouders geeft aan dat ouderschap in de eerste 1000 dagen een trots gevoel brengt

67%

van de ouders voelt zich snel tot last en vraagt daarom geen hulp

Meer dan 50%

van de ouders voelt zich onzeker over ouderschap en zou het graag anders doen

72%

van de ouders voelt zich aan het eind van de dag moe of kapot

Voor 90%

van de gezinnen is de grootste uitdaging de combinatie van werk & gezin

test

test

Wat gebeurt er allemaal in die periode? Dat zie je in deze animatie die je meeneemt in de ontwikkeling van een piepkleine ei- en zaadcel tot de tweede verjaardag van een kind.

Campagnes onder het thema eerste 1000 dagen

Tips voor ouders/verzorgers:

 

  • Voorbeeldrol

    Het is goed om geen alcohol in het bijzijn van kinderen onder de 18 jaar te drinken. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen.

  • Afspraken

    Ouders hebben invloed op de keuzes van hun kind. Bij het verkennen van grenzen zijn regels belangrijk. Duidelijke afspraken maken over niet drinken onder de 18 jaar zorgt ervoor dat kinderen later beginnen met drinken en minder drinken.

  • Geen uitzonderingen

    Als je met je kind hebt afgesproken dat hij/zij geen alcohol drinkt onder de 18 jaar, probeer die afspraken dan ook echt na te komen. Dit kan extra lastig zijn op feestdagen, verjaardagen of schoolfeesten maar als je het af en toe toestaat, geef je het signaal dat alcohol drinken bij bepaalde gelegenheden hoort. Daardoor wordt het lastiger om je kind aan de gemaakte afspraak te houden.

  • Korte termijn risico’s

    Risico’s op de lange termijn maken minder indruk op pubers dan de risico’s op korte termijn. Wil je weten wat de korte termijn risico’s van alcohol drinken zijn? Lees hier meer (link invoegen naar: Waarom is het voor jongeren extra gevaarlijk om alcohol te drinken? – ALCOHOLinfo.nl)

  • Geen alcohol in zicht

    Door alcohol goed op te bergen in huis beperk je de beschikbaarheid. Als alcohol in het zicht van kinderen ligt, maakt dit de drempel om het te gaan gebruiken lager. Dit is niet alleen omdat het dan binnen handbereik is, maar ook omdat het positieve associaties oproept.

  • Vertrouwen in jezelf

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec nec euismod enim, a mollis tellus. Suspendisse euismod urna nec vulputate rhoncus. Nunc vulputate fringilla pharetra

  • Stimuleer positief gedrag

    Probeer om met je kind in gesprek te blijven. Vraag je kind of het lukt om geen alcohol te drinken. Als jouw kind aangeeft dat hij/zij wel eens gedronken heeft, bespreek dan samen met je kind waarom het lastig was om nee te zeggen. Is het wel gelukt om niet te drinken, beloon dit dan door te zeggen dat je trots bent!

  • Praat met ouders

    Het kan helpen om met andere ouders te praten. Het kan duidelijkheid geven om te horen welke afspraken zij thuis gemaakt hebben.

Onze ambassadeurs vertellen

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et

John Doe, Ambassadeur Button lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et

John Doe, Ambassadeur Button lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et

John Doe, Ambassadeur Button lorem ipsum

Over dit initiatief

Om een kind een goede start te geven is het belangrijk dat iedereen om het kindje heen, van ouders tot familie, vrienden, buren en zorgprofessionals zich ervan bewust is hoe belangrijk die eerste duizend dagen zijn en wat er nodig is om die eerste duizend dagen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Samen met de Bernard van Leer Foundation en Noaber Foundation voeren we daarom een project uit waarin we op zoek zijn naar de meest effectieve boodschappen en communicatievormen om (aanstaande) ouders te bereiken én te verleiden tot het gewenste gedrag dat leidt tot een zo gezond mogelijke start van elk kind.

Extra informatie

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

  • Et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua
  • At vero eos et et justo duo dolores et
  • Earebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus

Download de PDF

Laatste updates rondom de laatste 1000 dagen

Bekijk al ons nieuws

Poll

Was jij je al bewust van hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn?

Veelgestelde vragen

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken? Neem dan gerust contact met ons op.

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl

Eleanne Plaizier

Projectleider Veilig opgroeien