Word supporter
groeten bij elkaar in groenterek supermarkt

Kies voor een gezonde voedselomgeving

Overal om ons heen wordt te veel ongezonde voeding aangeboden. Onze voedselomgeving is daardoor ongezond. Het is ongezond moeilijk om voor gezond eten en drinken te kiezen. De Gezonde Generatie wil dat kinderen kunnen opgroeien in een gezonde voedselomgeving. Wil je ons helpen?

Laatste nieuws

Kiezen voor gezonde voeding is ongezond moeilijk

We hebben allemaal eten en drinken nodig, elke dag. Gezonde voeding is superbelangrijk voor ons en onze kinderen. De meeste mensen willen ook gezond eten. Toch eten we vaak ongezond. Hoe komt dat nou?

Als je goed om je heen kijkt, zie je het vanzelf. Overal om ons heen, in de supermarkt, op straat, op alle plaatsen waar kinderen komen. Er wordt heel veel ongezond voedsel aangeboden. Overal zie je fastfood, snoep, frisdranken en snacks. Ook gaan bijna alle reclamespotjes en kortingsacties over eten en drinken dat helemaal niet gezond is.

Het is ongezond moeilijk om voor gezonde voeding te kiezen.

supermarktschap met frisdranken

13.000

doden betreuren we jaarlijks in Nederland als gevolg van ongezonde voeding

6 miljard

kost ongezonde voeding ons jaarlijks aan zorgkosten

1 op de 6

Nederlandse kinderen heeft overgewicht

Wat is het probleem?

Meer dan de helft van de volwassenen en één op de zes kinderen in Nederland hebben overgewicht. Dat is een fiks probleem. Want als je lange tijd ongezond eet en drinkt, loop je vroeg of laat risico op allerlei (chronische) ziekten. Jaarlijks betreuren we 13.000 doden in ons land als gevolg van ongezonde voeding.

Iedereen heeft gezonde voeding (die hoort tot de  Schijf van 5)  nodig om gezond op te groeien en gezond te blijven. Toch eten de meeste mensen niet volledig volgens de Schijf van 5. De helft van de mensen wil wel gezonder eten, maar een derde zegt dat moeilijk te vinden. Waarom eten veel mensen dan ongezonde voeding? Zelfs als ze weten dat het tot gezondheidsproblemen en chronische ziekten kan leiden?

broodje groente met meetlint eroverheen

80%

van de voedselproducten in de supermarkt is ongezond

71%

van de voedselreclames voor kinderen op televisie voldoet niet aan de regels

80%

van de folderaanbiedingen van supermarkten is ongezond

Ongezonde voeding is de norm

Ongezonde voeding is normaal geworden. Overal om ons heen wordt ongezond voedsel verkocht. Maar liefst 80% van alle voeding die supermarkten verkopen, is ongezond. Bewerkte voeding is vaak te zout, te zoet of bevat te veel ongezond vet.

Er wordt ook veel meer reclame voor ongezond eten en drinken gemaakt dan voor gezond. Ongezonde voeding is vaak leuk verpakt en je kunt het meestal langer bewaren. Ongezonde voeding is de afgelopen jaren ook minder in prijs gestegen dan gezonde voeding. Daarom is ongezonde voeding zo verleidelijk voor veel mensen. Iedereen moet zelf kunnen kiezen wat hij of zij eet, maar die keuze wordt wel heel moeilijk als onze voedselomgeving vooral ongezond is.

Voor onze kinderen is dat nog veel lastiger. Zij komen vaak op plekken waar veel ongezonde voeding wordt aangeboden. Veel ongezonde voedselmarketing is op kinderen gericht. Zo leren onze kinderen al vroeg dat ongezond eten normaal is. We maken het juist voor hen wel heel moeilijk om te kiezen voor gezond. Dat is toch eigenlijk niet normaal?

tekening van allerlei ongezonde voeding

88%

van de bevolking vindt dat gezonde voeding goedkoper moet worden, bijvoorbeeld door subsidies of belastingverlaging

70%

van de bevolking vindt het belangrijk dat er minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen komt

86%

van de bevolking vindt het belangrijk dat er een groot aanbod van gezonde voeding is op plaatsen waar veel kinderen komen

Wat kunnen we doen?

Onze voedselomgeving kan weer gezond worden als:

 • gezonde voeding goedkoper wordt dan ongezonde voeding
 • ongezonde voedselmarketing gericht op kinderen tot 18 jaar wordt verboden
 • op alle plekken waar veel kinderen komen vooral gezond eten en drinken wordt aangeboden
 • voedselfabrikanten minder suiker, zout en ongezond vet toevoegen aan hun producten
 • de overheid wettelijke maatregelen instelt die ervoor zorgen dat onze voedselomgeving weer gezond  wordt.
 • iedereen, alle maatschappelijke organisaties en bedrijven op een positieve manier bijdragen aan hun eigen gezonde voedselomgeving
jongetje eet met plezier van een brod met groente
Moeder met zoontje in winkelwagentje doen boodschappen

Feiten over ongezonde voeding

 • Gezond eten en drinken is moeilijk

  De meeste mensen eten en drinken niet volledig volgens de Schijf van Vijf. 49% van de mensen zou gezonder willen eten. 32% vindt dat moeilijk.

 • Ziekten

  Ongezonde voeding verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, nierziekten en spijsverteringsziekten. Bijna 13.000 mensen gaan jaarlijks dood door ongezonde voeding. Daarmee is ongezonde voeding vermijdbare doodsoorzaak nummer 2 in Nederland.

 • Overgewicht

  De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. In 1990 had 1 op de 3 volwassen overgewicht, in 2021 de helft en als we niks doen in 2040 2 op de 3.

 • Zorgkosten

  Ongezonde voeding kost ons jaarlijks 6 miljard euro aan zorgkosten in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Dat komt omdat ongezonde voeding leidt tot allerlei chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, maag- en darmstoornissen, diabetes type 2 en ernstige vormen van overgewicht. Dit is niet alleen heel vervelend voor de mensen die het overkomt, maar ook voor hun omgeving. Door ongezonde voeding wordt de gezondheidszorg ook onnodig erg duur

 • Kindermarketing

  De meeste kindermarketing is gericht op ongezonde voeding.

 • Supermarkten

  Bijna 70% van ons dagelijks eten en drinken kopen we de supermarkt. 80% van de voedselproducten in supermarkten is ongezond. Bijna 80% van de folderaanbiedingen van supermarkten gaat over ongezonde voeding.

 • Prijs

  Gezonde voeding is de afgelopen jaren duurder geworden dan ongezonde voeding. Een groeiende groep mensen met een laag inkomen eet minder vaak gezond vanwege de kosten.

 • Samenstelling voeding

  Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, zout en/of ongezond vet. 80% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkt eten en drinken gezonder wordt gemaakt.

Help je mee?

Je kunt ons meehelpen door ons te volgen op deze website en onze berichten op sociale media te waarderen. Wil je actief wat doen, denk dan aan:

 • Stuur ons foto’s van ongezonde voedselreclame voor kinderen die je tegenkomt op straat, op school, op televisie of op social media en vertel wat je ervan vindt
 • Stuur goede voorbeelden in van wat scholen, sportverenigingen of anderen in je omgeving met gezonde voeding doen
 • Stuur je eigen verhaal in: wat heb jij meegemaakt, gelezen, gezien of gehoord waardoor je gezonde voeding belangrijker bent gaan vinden

Stuur je mailbericht met je foto; filmpje of verhaal naar: alliantievoeding@gezondheidsfondsen.nl

twee meisjes eten samen een watermeloen

Wie zijn wij?

Wij zijn de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Hierin werken het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting samen met UNICEF Nederland, de gemeente Amsterdam en JOGG aan een gezondere voedselomgeving, vooral voor kinderen. Wij doen dat binnen de Gezonde Generatie, een unieke samenwerking van 22 gezondheidsfondsen met als doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is.

Wij willen werken aan een gezonde voedselomgeving waarin gezond eten en drinken de maatschappelijke norm wordt. Dat doen we door:

 • de overheid te stimuleren om wettelijke maatregelen in te voeren die onze voedselomgeving weer gezond maken.
 • het publiek, maatschappelijke organisaties en bedrijven te overtuigen van de noodzaak van een gezonde voedselomgeving o.a. door bewustwording en positieve acties.
logo alliantie voeding voor de gezonde generatie
kinderhandjes nemen fruit uit overblijfbox

Veel gestelde vragen

 • Wat is de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie?

  De Alliantie is een samenwerkingsverband dat op 13 oktober 2020 is opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland. Wij zijn onderdeel van Gezonde Generatie, een programma van Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). Gezonde Generatie wil de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste ter wereld te maken.

 • Wat willen jullie bereiken?

  We willen dat de Nederlandse jeugd in 2040 een gezond voedingspatroon heeft en leeft in een gezonde voedselomgeving, waarin gezond eten en drinken de norm is. Wij stimuleren wettelijke maatregelen die in elk geval de voedingsomgeving van kinderen gezonder maken. We willen: - dat gezonde voeding goedkoper is dan ongezonde voeding - ongezonde voedselmarketing gericht op kinderen tot 18 jaar verbieden - dat alle omgevingen waar veel kinderen komen vooral gezond eten en drinken aanbieden - een ambitieus en controleerbaar voedselproductiesysteem waarin reductie van toegevoegde suiker, zout en ongezond vet bijdraagt aan gezondere producten

 • Op wie richten jullie je?

  Vooral op de overheid, de voedingsbranche en het maatschappelijk middenveld. Onze overheid zet veel in op voorlichting/educatie van gezonde leefstijl, maar pakt de ongezonde voedselomgeving onvoldoende aan. De voedingsbranche moet veel gezondere producten leveren en geen reclame voor ongezonde voeding meer op kinderen richten. Vooral willen we dat scholen, sportvelden en andere plekken waar veel kinderen komen, gezonde voedselomgevingen worden. Daarbij is ieders hulp welkom.

Contact

Wil je ons een vraag stellen of jouw ervaringen met een (on)gezonde voedselomgeving doorgeven? Stuur ons dan een mailbericht.

alliantievoeding@gezondheidsfondsen.nl

Diena Halbertsma

Voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie