Word supporter

De eerste 1000 dagen

Een Gezonde Generatie begint met een gezonde start tijdens de eerste 1000 dagen. Ouders spelen daarin een belangrijke rol. Daarom vinden we het belangrijk het ouders makkelijker te maken hun kind een goede start te geven. Ook jij kunt daaraan bijdragen!

De eerste 1.000 dagen

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.

12

In de eerste twaalf weken na de bevruchting worden alle organen aangelegd

80%

van de hersenontwikkeling vindt plaats tijdens de 1e1000 dagen

14,2%

van alle kinderen geen goede start heeft bij de geboorte

Kinderen een gezonde start geven

Tijdens de eerste duizend dagen van een kind kan de grootste gezondheidswinst behaald worden; fysiek, sociaal en mentaal. De ultieme vorm van preventie dus. Door te investeren in een gezonde start verkleinen we de kans op gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, depressie, overgewicht, kanker en verslavingen. Én vergroten we de kans op een gezond, gelukkig en kansrijk leven. Investeren in een goede start tijdens de eerste duizend dagen, betekent vooral investeren in de belangrijkste personen in het leven van een kind: de ouders.

Wat doen wij?

Sinds 2019 werken we samen met de Bernard van Leer Foundation en Noaber Foundation aan het project 1e1000 dagen; een gezonde basis voor een Gezonde Generatie. We geloven dat wanneer we als samenleving goed voor (aanstaande) ouders zorgen en ouders goed voor zichzelf, we een sterke basis voor gezonde kinderen bouwen. Wij dragen ons steentje daaraan bij door:

 • Mensen bewust te maken van het belang van de 1e1000 dagen
 • Een Ode aan Ouders te brengen voor meer waardering en erkenning van ouders tijdens de 1e1000 dagen
 • Mensen om ouders heen te inspireren meer oog te hebben voor ouders; met een klein gebaar maak je een groot verschil
 • De overheid op te roepen te investeren in ouders

Wat jij kan doen

Veelgestelde vragen

 • Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk?

  De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.

 • Waarom een ode aan ouders?

  Ouders en verzorgers spelen een heel belangrijke rol in het leven van hun kind(eren), al vanaf het prille begin. Die waarde mag veel meer gezien én gewaardeerd worden. In het belang van een goede start van hun kind in die cruciale fase van de eerste 1.000 dagen. Steun en waardering zijn voor ouders heel belangrijk om de ouder te kunnen zijn die ze willen zijn.

  De gezondheidsfondsen (verenigd in de Samenwerkende Gezondheidsfondsen) weten hoe belangrijk een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen is. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, samen met de Bernard van Leer Foundation en de Noaber Foundation.

  Het belang van meer waardering en steun voor ouders en verzorgers in de eerste 1.000 dagen wordt benadrukt door prof. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam: “Als je als ouder of verzorger steun ervaart en wordt gewaardeerd, dan helpt dat om goed voor je kind te kunnen zorgen. Dit is altijd belangrijk en al helemaal tijdens de eerste 1.000 dagen. Vanaf de preconceptie tot ongeveer de tweede verjaardag ontwikkelen de organen, hersenen, het zenuwstelsel en immuunsysteem van het kind zich razendsnel. Op geen enkel ander moment in het leven worden er meer biologische mijlpalen behaald. In die periode wordt het fundament voor de rest van het leven gelegd, zowel fysiek als mentaal en sociaal. Belangrijk om dan als ouders en verzorgers te voelen dat je er niet alleen voor staat. Want, zoals een treffend Afrikaans gezegde luidt: ‘it takes a village to raise a child."

 • Waarom hebben de samenwerkende gezondheidsfondsen samen met kinder- en vermogensfondsen dit initiatief genomen?

  De gezondheidsfondsen (verenigd in de samenwerkende gezondheidsfondsen) zien ook het grote belang van een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen. Zij hebben daarom, als onderdeel van het programma ‘de Gezonde Generatie’, samen met de Bernard van Leer Foundation en de Noaber Foundation, het initiatief genomen voor deze campagne. Binnen deze campagne is extra aandacht voor het belang van veilig opgroeien. Dit is mogelijk gemaakt met kennis vanuit Augeo Foundation en door een financiële investering door een collectief van elf kinderfondsen en vermogensfondsen.

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken? Neem dan gerust contact met ons op.

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl

Eleanne Plaizier

Projectleider Veilig opgroeien & 1e 1000 dagen