Word supporter

Op weg naar een Rookvrije Generatie.

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Daarom moet ieder kind de kans krijgen om rookvrij op te groeien. In een rookvrije omgeving, zonder verleidingen, met goede voorbeelden om zich heen. Dat gebeurt al. Sterker nog, je kan er niet meer omheen.

De wereld wordt rookvrij

Steeds meer plekken worden rookvrij. Dat is duidelijk zichtbaar in de fysieke omgeving. Onze (online) belevingswereld is helaas nog verre van rookvrij: iedere dag zien jongeren mensen roken in films, op tv, in tijdschriften, in muziekvideo’s en op (social) media. Roken wordt verheerlijkt, terwijl we weten dat elke week honderden jongeren verslaafd raken.

Invloedrijke mensen uit diverse media (waaronder Mandy Woelkens, Tim Oliehoek en Dieuwertje Blok) nemen het voortouw en zetten zich in tegen verheerlijking van roken in de media. Ook jij kunt impact maken. Ga naar Rookvrij.nl.

20.000

Nederlanders overlijden jaarlijks aan de gevolgen van roken. Nog eens 2.000 tot 3.000 mensen sterven jaarlijks door meeroken

73%

van de Nederlanders vindt rookvrij het nieuwe normaal

85%

van de Nederlanders vindt dat er maatregelen genomen moeten worden zodat jongeren niet beginnen met roken

Denk jij dat vapen geen kwaad kan? Dat is niet zo! Met vapen krijg je veel nicotine binnen en dat is slecht voor je brein. Je raakt snel verslaafd en de kans om te gaan roken is drie keer zo hoog! En dan heb ik het nog niet eens over al die andere schadelijke stoffen in vapes. Hou je longen voor lucht, daar zijn ze voor bedoeld.

Noor Rikkers, Kinderlongarts

Jonge mensen beginnen waarschijnlijk, omdat ze het stoer vinden. Maar het is helemaal niet stoer. Onze maatschappij is al aan het veranderen. Er komen steeds meer rookvrije plekken bij. Die rookvrije generatie, komt er zeker. Daar ben ik van overtuigd.

Frank de Boer, Oud-profvoetballer

Wij hebben rookvrije terrassen, omdat ik vind dat iedereen – jong en oud – de keuze moet hebben om op een rookvrij terras te kunnen zitten. Als je over vijf jaar nog geen rookvrij terras hebt, denken veel mensen waarschijnlijk: ‘dat is gek!’. Ik weet eigenlijk wel zeker dat we die kant op gaan.

Martine, Eigenaar restaurant 't Koaikershuus

Wij doen geen opdrachten meer voor de tabaksindustrie. Ik ben ondernemer geworden, omdat ik een positieve impact wil maken. Als je werkt met een klant, moet je doel altijd zijn dat je de organisatie wilt helpen groeien. Je moet dus een bepaald commitment hebben. Dat commitment heb ik niet met de tabaksindustrie.

Lucas Hulsebos, CEO onderzoeksbureau DVJ Insights

Er komen hier veel mensen. Wandelaars, natuurliefhebbers, campingbezoekers. Jonge mensen met kinderen die hier lekker komen uitwaaien, zwemmen of genieten van een drankje op het terras. En kinderen wil je buiten de rook houden. Want meeroken is gewoon hartstikke schadelijk.

Kees Kooijman, Strandwacht op een rookvrij strand in Noordwijk

Zelfs rokers willen niet dat hun eigen kind begint met roken. Daarom willen al onze medewerkers zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. De medewerkers die rookten zijn inmiddels gestopt. Daar zijn we trots op!

Maurice Breed, Directeur IT-bedrijf MostWare

Wij zijn gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Ik ben heel trots op al onze rookvrije locaties, omdat op deze manier iedereen bij ons boodschappen kan doen, zonder in de verleiding te komen om sigaretten of tabak te kopen.

Esmee van Veen, Duurzaamheidscoördinator Lidl

Ons stationsplein is rookvrij geworden. Zien roken, doet roken. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee andere gemeenten inspireren om dit goede voorbeeld te volgen. Straks kunnen we ons niet meer voorstellen dat er ooit gerookt is op stationspleinen in heel Nederland. Een verademing.

Micheline Paffen-Zeenni, Wethouder gemeente Amersfoort:

Over dit initiatief

Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Onze ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken.

De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

Wat jij kan doen!

Ontdek wat jij kunt doen om de wereld rookvrij te maken op weg naar een Rookvrije Generatie. Ga voor meer informatie, inspiratie en handige toolkits naar www.rookvrijegeneratie.nl!