Word supporter

Kies voor een Gezonde Generatie

Zorg dat kinderen gezond opgroeien in jouw gemeente

Stel je voor: Elk kind dat opgroeit in jouw gemeente kan veilig spelen in groene buurten, gezond eten en voldoende bewegen op school en daarbuiten, wordt niet blootgesteld aan (de verleiding van) roken, vapen en alcohol en krijgt alle aandacht die het nodig heeft. Jouw gemeente is een plek waar gezonde keuzes de makkelijke keuzes zijn en kinderen zich mentaal veerkrachtig ontwikkelen. Dat is de kracht van een gemeente die werkt aan de Gezonde Generatie.

Klik hier voor de voorbeelden

 

De ambitie om jongeren gezond op te laten groeien is van cruciaal belang, want de gezondheid van onze jeugd staat onder druk:

4 op de 10 kinderen (4-12 jaar) en 6 op de 10 jongeren (13-18 jaar) beweegt te weinig
1 op de 7 kinderen (4-18 jaar) heeft overgewicht
1 op de 12 jongeren (12-17 jaar) rookt maandelijks
1 op de 5 jongeren (12-17 jaar) drinkt maandelijks alcohol
1 op de 2 jongeren (12-25 jaar) ervaart vaak stress

Een integrale aanpak op gemeentelijk niveau is essentieel om deze uitdagingen aan te pakken en gezondheidsverschillen te verkleinen. Gezond leven begint bij maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Moeder die een baby omhoog houdt en lacht. Ze zijn in een speeltuin

Gezond leven is lastig in een ongezonde omgeving. Dat komt doordat we enorm beïnvloed worden door prikkels, zoals aanbod, marketing en voorbeeldgedrag. We denken dat we nauwelijks beïnvloedbaar zijn, terwijl we juist zeer beïnvloedbaar zijn. 95% van onze keuzes zijn instinctief,  op basis van automatisme en worden beïnvloed door externe prikkels.

De omgeving waarin kinderen opgroeien staat bol van de ongezonde verleidingen. Dit kan al leiden tot gezondheidsschade tijdens het opgroeien en op latere leeftijd.

Kind op een skatebord in een skatepark met een flat op de achtergrond

Gemeenten spelen een sleutelrol in het creëren van een omgeving waarin gezond gedrag en gezond opgroeien vanzelfsprekend is. Concrete handvatten voor gemeentelijke partijen om gezondheid structureel te verankeren in hun beleid zijn:

Integraal gezondheidsbeleid: Houd bij het inrichten van de openbare ruimte, jeugdbeleid, onderwijs en armoedebestrijding en het instellen van nieuw (economisch) beleid altijd rekening met factoren die van invloed zijn op de gezondheid van inwoners. Betrek de kosten en opbrengsten van gezondheid voor de gemeente op de keuzes voor deze beleidsterreinen. Herken commerciële invloeden op lokaal niveau 3 en pak ze aan.

Lokale doelen op gezondheid: Ontwikkel een lokale gezondheidsnota met concrete doelen voor roken, alcohol, voeding, bewegen en mentale gezondheid. Werk daarbij nauw samen met andere organisaties, zoals de GGD, kinderopvangorganisaties, scholen en (sport)verenigingen.

Moeder met een kind op de step voor een trap

Gezondheid als subsidiecriterium: Neem eisen over rookvrij, gezonde voeding en alcohol mee in subsidie of-, huurvoorwaarden en vergunningen voor (sport)verenigingen, maatschappelijke organisaties en evenementen. Beloon initiatieven die bijdragen aan gezondheid.

Samen sterk voor een gezondere leefomgeving: Gemeenten kunnen niet alles zelf regelen, maar wel samen optrekken richting het Rijk. Beperkingen op tabaksverkoop, alcoholreclame en ongezond voedselaanbod vragen om nationale regelgeving. Pleit daarom gezamenlijk met andere gemeenten voor meer lokale bevoegdheden, zodat gemeenten daadwerkelijk kunnen sturen op een gezonde leefomgeving.

Moeder en kind doen boodschappen op de band bij de kassa. Gezonde producten zoals ananas en paprika
Kind zit op een randje bij een speeltuin met een telefoon in haar hand

Hieronder treft u een aantal concrete maatregelen aan voor beleid gericht op gezonde kinderen, zodat ze veilig kunnen spelen in groene buurten, gezond eten en voldoende beweging op school en daarbuiten krijgen, niet worden blootgesteld aan (de verleiding van) roken, vapen en alcohol en alle aandacht krijgen die ze nodig hebben om gezond en mentaal veerkrachtig te kunnen opgroeien. Zo brengen we de Gezonde Generatie dichterbij.

  • 1. Een gezonde wijk
    • Een groene buurt voor beweging en ontmoeting: Investeer in parken, speeltuinen en sportvelden. Groen bevordert niet alleen fysieke activiteit maar draagt ook bij aan stressreductie, mentale gezondheid en sociale cohesie. Realiseer uitdagende speel- en sportplekken die passen bij verschillende doelgroepen. Zorg in stedelijk en landelijk gebied voor voldoende natuur of parken waar mensen ononderbroken kunnen bewegen of sporten en waar ruimte is voor ontmoeting. Maak deze omgevingen ook rookvrij.
    • Gezond reclame- en omgevingsbeleid: Ruimtelijk beleid en de omgevingsplannen bieden mogelijkheden om ongezond voedselaanbod te beperken. Voer een gezond reclamebeleid in openbare ruimten. Zo is het mogelijk om vast te leggen dat er in ieder geval geen kindermarketing mag zijn op ongezonde voedselproducten in en rond openbare ruimten waar kinderen en jongeren komen. Beperk alcoholreclame in publieke ruimtes, vooral waar jongeren samenkomen. Gemeenten kunnen in contracten met reclame-exploitanten afspraken maken over het weren van reclame voor alcohol en ongezonde voeding.
    • Versterk sociale netwerken: De mentale veerkracht van kinderen en ouders wordt versterkt door het hebben van een goed sociaal netwerk. Voor ouders die dit niet hebben of een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen vrijwilligers een belangrijke rol vervullen. Zorg daarom voor een toereikend aanbod aan informele steun aan kind & gezin, passend bij de behoefte van gezinnen in de gemeente, zoals Buurtgezinnen, Steunouder of Home-Start.
    • Leg beweegambities vast bij nieuwbouwprojecten en bij herinrichting van bestaande wijken: Integreer bewegen in de omgevingsvisie en sociale toekomstvisie en houd rekening met alle gebruikers. Neem daarvoor normen en richtlijnen op in het Omgevingsplan en ontwerp een Omgevingsprogramma gericht op bewegen, spelen en ontmoeten. Zie de Bouwstenen Beweegvriendelijke Omgeving, de praktische gids ‘Buurt in Beweging‘ en de Kernwaarden voor een gezonde leefomgeving.
    • Omarm het STOMP-principe: Stappen en Trappen, dan OV, Mobility as a service en Particulier vervoer: Geef prioriteit aan actieve mobiliteit, dus lopen en fietsen. Zorg voor veilige en goed verlichte loop- en fietsroutes onder andere naar school, kinderopvang en sportverenigingen. Stel hier richtlijnen voor op. Combineer dit met goed OV; mensen die met het OV reizen, bewegen meer dan mensen die met de auto gaan.
  • 2. Sterke start op de kinderopvang en op school
    • Voedselbeleid: Bied logistieke en financiële ondersteuning voor schoolfruitprogramma’s en gezonde schoollunches. Beperk de beschikbaarheid van ongezonde voeding binnen en rondom scholen door afstandseisen voor fastfoodlocaties in te stellen.
      Mentale veerkracht: Een goede sociaal emotionele ontwikkeling is belangrijk voor elk kind. Het is dé basis voor mentaal welbevinden, gezondheid, goed kunnen leren en gelijke kansen. Stimuleer scholen (PO en VO) om structureel aandacht te besteden aan de sociaal- emotionele ontwikkeling van hun leerlingen, via bijvoorbeeld het programma Welbevinden op School. Zo leren kinderen omgaan met zichzelf en de ander en zijn ze beter bestand tegen stress, tegenslag en ongezonde verleidingen.
    • Rookvrije schoolomgeving: Roken op schoolterreinen is verboden. Werk samen met scholen aan een rookvrije schoolomgeving, waarbij leerlingen ook niet buiten het schoolterrein mogen roken of vapen. Werk met scholen aan deskundigheidsbevordering, zodat leraren roken en vapen op de juiste manier kunnen bespreken.
    • Zorg voor gelijke beweegkansen voor alle kinderen: Werk samen met scholen aan een dynamische schooldag, zodat kinderen regelmatig en gevarieerd bewegen op school. Zo krijgt elk kind de kans om dagelijks voldoende te bewegen. Ook is het belangrijk om aandacht te hebben voor de motorische ontwikkeling van het kind in het beweegonderwijs door de vakleerkracht. Realiseer daarnaast een structureel beweeg- en sportaanbod buiten schooltijd i.s.m. partners uit de wijk, buurtsportcoaches, verenigingen en andere sportaanbieders.
    • Werk met kinderopvangorganisaties aan gevarieerd bewegen gedurende de dag: De kinderopvang speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van veel gezinnen en kinderen, waar een veilige, gezonde en stimulerende omgeving kan worden geboden voor kinderen om te leren en groeien. Werk daarom samen met de kinderopvang om jonge kinderen veel en gevarieerd te laten bewegen door de dag heen. Bij deze jonge doelgroep is aandacht voor de ontwikkeling van breed motorische vaardigheden extra van belang.
  • 3. Gezond gebruik maken van de openbare ruimte en recreatie
    • Gezonde recreatie: Stimuleer sportverengingen, evenementen en festivals om gezonde keuzes te promoten. Maak terreinen rookvrij en bied gezonde alternatieven aan voor voeding en suikerhoudende en alcoholische dranken. Realiseer alcoholvrije zones op evenementen waar veel jongeren komen En vraag sportverenigingen geen alcohol te schenken als de jeugd nog sport, bijvoorbeeld in het weekend tot 18u. Stel voorwaarden aan het verlenen van vergunningen of subsidies. Help verenigingen ook om financieel onafhankelijk te worden van de inkomsten van ongezonde producten.
    • Gezonde winkelstraten: Stel een maximum aantal aanbieders per horeca-categorie in zodat er balans is in het aanbod van eten en drinken. Zorg dat er niet wordt afgeweken van een omgevingsplan om een vestiging door een ongezonde aanbieder mogelijk te maken en leg dit vast in beleid. Stimuleer daarnaast supermarkten en winkels om gezonde producten aantrekkelijker te presenteren. En ongezonde producten alleen op specifieke plekken aan te bieden, zoals het alcoholschap in de supermarkt.
    • Ontmoetingsplekken: Zorg voor laagdrempelige ontmoetingsplekken zoals buurthuizen, bibliotheken en sportverenigingen om de sociale netwerken van ouders en kinderen te versterken.
    • Maak meer omgevingen rookvrij: Gemeenten kunnen zelf locaties in de openbare ruimte rookvrij maken, zoals speel- en sportplekken, OV-haltes, parken, stranden en rondom ingangen van gebouwen met een publieke functie. Werk daarnaast samen met ondernemers aan meer rookvrije terrassen; gemeenten kunnen met ondernemers het gesprek aangaan en creatieve incentives gebruiken om ondernemers te overtuigen om hun terras rookvrij te maken, bijv. door aan te bieden dat een ondernemer met een rookvrij terras meer terrasruimte krijgt toegewezen.
  • 4. Gemeente brengt gezondheid dichtbij
    • Ondersteuning en handhaving: Zorg voor voldoende capaciteit voor handhaving van gezondheidsregels, zoals leeftijdscontroles bij alcoholverkoop. Voer mystery guest-acties uit om de naleving van alcoholwetgeving te controleren. En beloon organisaties die bijdragen aan het gezond opgroeien van kinderen door de omgeving gezond te maken.
    • Verbeter het stoppen-met-rokenaanbod: Roken komt vaker voor bij mensen in kwetsbare situaties, zoals door schulden of ongezonde stress. Ontwikkel voor hen een integrale aanpak, waarbij aandacht is voor de achterliggende problematiek. Zorg voor een laagdrempelig en gratis rookstopaanbod in de buurt. Breng daarnaast het lokale stoppen-met-rokenaanbod in kaart en deel dit met professionals in het sociaal domein en wijkteams. Wijs mensen die gebruikmaken van het gemeentelijk zorgverzekeringspakket erop dat zij jaarlijks één keer een gratis begeleid stoptraject kunnen volgen uit het basispakket.
    • Zet campagnes en ondersteuning in voor gezondheid: Werk samen met de GGD aan gerichte campagnes voor roken (zoals Stoptober en ikstopnu.nl), alcohol (IkPAS en Dry January), en mentale gezondheid (Hey, het is oké) en zorg voor laagdrempelige en gratis ondersteuning, specifiek voor minima en kwetsbare groepen, met aandacht voor achterliggende problematiek, zoals stress en schulden.
    • Versterken van ouderschap: Bied laagdrempelige opvoedondersteuning aan (aanstaande) ouders, zoals Voorzorg, Stevig Ouderschap, Triple P en CenteringZorg, om ongezonde stress binnen gezinnen te voorkomen en verminderen en hun veerkracht te versterken.
    • Bestaanszekerheid gezinnen verbeteren: Als iemand langere tijd geldzorgen heeft, zorgt dat voor financiële stress. Dat kan leiden tot fysieke en psychische klachten. Deze situatie veroorzaakt ook ongezonde stress bij kinderen. Het is daarom belangrijk financiële stress in gezinnen te verminderen, en zo bestaanszekerheid van gezinnen te verbeteren. Dat komt ten goede aan hun gezondheid.
  • 5. Wees terughoudend in contacten met de tabaksindustrie

    In uw gemeente zit een kantoor of productiefaciliteit van een tabaksfabrikant. Volgens artikel 5.3 van het VN-Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging (FCTC), dat door Nederland is getekend en geratificeerd, moeten overheden alles in het werk stellen om het tabaksontmoedigingsbeleid te beschermen tegen de invloed van de tabaksindustrie. Daardoor geldt er voor alle overheden, ook voor gemeenten, een verbod op het onderhouden van contacten met de tabaksindustrie, anders dan voor uitvoeringstechnische vraagstukken. Deze verplichting geldt dus ook voor gemeenten. De VNG heeft hiervoor een protocol.

    Zorg ervoor dat de het college van B&W en de ambtenaren bekend zijn met artikel 5.3 FCTC en zich ervan bewust zijn dat artikel 5.3 FCTC ook betrekking heeft op de lokale overheid. Laat de verantwoordelijk wethouder jaarlijks aan de gemeenteraad rapporteren welke contacten er zijn geweest met de tabaksindustrie en geef alle correspondentie vrij, net zoals de Rijksoverheid doet

  • 6. Voorbeelden

    Opgroeien in een Kansrijke Omgeving 
    Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ helpt gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak, gebaseerd op het IJslandse preventiemodel, wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. Opgroeien in een Kansrijke Omgeving – Trimbos-instituut 

     

    Dynamische Schooldag 
    De Gemeente Amsterdam werkt met de Dynamische Schooldag. Dat is een schooldag waarin het zittend leren regelmatig wordt afgewisseld met een beweegmoment. Je kunt daarbij denken aan buitenpauzes, bewegend leren activiteiten, buitenlessen en beweegtussendoortjes zijn mooie aanvullingen.
    Het doel is dat kinderen gedurende de schooldag minimaal 60 minuten laten bewegen.
    Meer afwisseling tussen zittend leren en bewegen is gezond, het bevordert de sfeer in de klas en het zorgt ervoor dat kinderen beter opletten. En, jong geleerd is oud gedaan. Dus als voldoende bewegen op jongere leeftijd normaal is, dan blijf je dat later ook makkelijker doen.
    Amsterdamse Dynamische Schooldag – Sociaal Domein

     

    Gezonde Schoollunch
    De gemeente Utrecht stimuleert samen met scholen gezonde voeding en voldoende bewegen via het onderwijs. Met het programma Gezond Gewicht op School (GGOS) investeert de gemeente in gezonde schoollunches, meer bewegen gedurende de dag, voedseleducatie en ouderbetrokkenheid. De scholen die meedoen starten vaak met de gezonde schoollunch en/ of voedseleducatie. De ondersteuning is allereerst gericht op de scholen waar de meeste impact gemaakt kan worden. Het aanbieden van gezonde schoollunches heeft veel positieve effecten; kinderen eten gevarieerder en hebben gelijke keuzes.
    Meer Utrechtse scholen krijgen gezonde schoollunches | gemeente Utrecht

     

    Steuntje in de rug voor gezinnen 
    In steeds meer gemeenten, zoals Tilburg, werken informele steunorganisaties als Samen Oplopen, Buurtgezinnen en Steunouder samen om inwoners te koppelen aan gezinnen die veel stress ervaren. Deze gezinnen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, zodat zij meer lucht en ruimte krijgen om hun kinderen gezond te laten opgroeien.
    Informele gezinssteun 

     

    Ongezonde reclame in buitenruimten weren 
    Steeds meer gemeenten in Nederland kijken kritisch naar reclame-uitingen en
    de maatschappelijke rol van de overheid hierin. Zo zijn in Haarlem, Amsterdam, Utrecht
    en Den Haag trajecten gestart om reclame voor bepaalde producten niet meer toe te staan. In 2023 heeft de gemeente Groningen aangekondigd reclame voor vleesproducten, fossiele brandstoffen, gokken en alcoholische producten niet meer toe te staan.
    Brief aan de Raad

     

    Rookvrije Generatie 
    De gemeente Utrecht wil dat alle kinderen in 2035 rookvrij opgroeien en dat niet meer dan vijf procent van de Utrechtse volwassenen rookt.  Om dit te bereiken zet de gemeente in op meer rookvrije omgevingen, zoals terrassen, minder verkooppunten en het ondersteunen van mensen die willen stoppen met roken.
    Hoe Utrecht werk maakt van een rookvrije stad – Rookvrij 

     

    Voorbeeld gemeenten Ouderschap en Opvoeden 

     

    Rotterdam
    De gemeente Rotterdam zet actief in op het ondersteunen van ouders bij de opvoeding door bij voorkeur interventies die opgenomen zijn in de Databank Effectieve Jeugdinterventies te financieren. Daarnaast geeft de gemeente ruimte aan ‘nieuwe organisaties’ die bepaalde doelgroepen echt weten te bereiken. Een mooi voorbeeld is SPIOR, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, die dit jaar 60 Triple P oudercursussen uitvoert in Rotterdam onder de noemer PositiefOpvoeden010. En met succes, uit de gegevens van 2023 bleek dat er zowel op ouder als op kindniveau significante verbeteringen zichtbaar waren na de 8-weekse cursus.

     

    Urk 
    Urk is een van de eerste OKO, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, gemeenten. Om een positieve omgeving van tieners te stimuleren zijn ouders van groot belang. Ouders hebben invloed in het gezin maar ook gezamenlijk als ouders van tieners in een gemeente. Om ouders met elkaar in gesprek te brengen over opvoeding en hen praktische handvatten te geven zijn op Urk lokale professionals uit diverse sectoren opgeleid in Triple P, Positief Opvoeden workshops en lezingen. Deze activiteiten worden uitgevoerd op plaatsen waar ouders al komen zoals school, vereniging of kerk.
    DURF: Triple P gestart op Urk | Gemeente Urk

     

    Nunspeet
    De gemeente Nunspeet ondersteund via het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) ouders bij de opvoeding. Er is een overzichtelijke website met goede informatie over ouderschap en opvoeden. Daarnaast worden ouders ondersteund met Triple P, Positief Opvoeden via een cursus of online programma dat ouders zelfstandig volgen met filmpjes en oefeningen.
    Blog: Ervaringsverhaal van ouders – CJG Nunspeet 

     

Aan de slag!

Gemeenten hebben de mogelijkheid om een doorslaggevende rol te spelen in het bevorderen van de gezondheid van hun inwoners. Dit vraagt om visie, samenwerking en concrete actie. Laten we samen de Gezonde Generatie realiseren, zodat elk kind in Nederland de kans krijgt om gezond en gelukkig op te groeien.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u ons een mail sturen en u kunt hieronder de input voor de gemeenteraadsverkiezingen ook downloaden.

 

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl