Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ helpt gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak, gebaseerd op het IJslandse preventiemodel, wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. Opgroeien in een Kansrijke Omgeving – Trimbos-instituut
Dynamische Schooldag
De Gemeente Amsterdam werkt met de Dynamische Schooldag. Dat is een schooldag waarin het zittend leren regelmatig wordt afgewisseld met een beweegmoment. Je kunt daarbij denken aan buitenpauzes, bewegend leren activiteiten, buitenlessen en beweegtussendoortjes zijn mooie aanvullingen.
Het doel is dat kinderen gedurende de schooldag minimaal 60 minuten laten bewegen.
Meer afwisseling tussen zittend leren en bewegen is gezond, het bevordert de sfeer in de klas en het zorgt ervoor dat kinderen beter opletten. En, jong geleerd is oud gedaan. Dus als voldoende bewegen op jongere leeftijd normaal is, dan blijf je dat later ook makkelijker doen.
Amsterdamse Dynamische Schooldag – Sociaal Domein
Gezonde Schoollunch
De gemeente Utrecht stimuleert samen met scholen gezonde voeding en voldoende bewegen via het onderwijs. Met het programma Gezond Gewicht op School (GGOS) investeert de gemeente in gezonde schoollunches, meer bewegen gedurende de dag, voedseleducatie en ouderbetrokkenheid. De scholen die meedoen starten vaak met de gezonde schoollunch en/ of voedseleducatie. De ondersteuning is allereerst gericht op de scholen waar de meeste impact gemaakt kan worden. Het aanbieden van gezonde schoollunches heeft veel positieve effecten; kinderen eten gevarieerder en hebben gelijke keuzes.
Meer Utrechtse scholen krijgen gezonde schoollunches | gemeente Utrecht
Steuntje in de rug voor gezinnen
In steeds meer gemeenten, zoals Tilburg, werken informele steunorganisaties als Samen Oplopen, Buurtgezinnen en Steunouder samen om inwoners te koppelen aan gezinnen die veel stress ervaren. Deze gezinnen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, zodat zij meer lucht en ruimte krijgen om hun kinderen gezond te laten opgroeien.
Informele gezinssteun
Ongezonde reclame in buitenruimten weren
Steeds meer gemeenten in Nederland kijken kritisch naar reclame-uitingen en
de maatschappelijke rol van de overheid hierin. Zo zijn in Haarlem, Amsterdam, Utrecht
en Den Haag trajecten gestart om reclame voor bepaalde producten niet meer toe te staan. In 2023 heeft de gemeente Groningen aangekondigd reclame voor vleesproducten, fossiele brandstoffen, gokken en alcoholische producten niet meer toe te staan.
Brief aan de Raad
Rookvrije Generatie
De gemeente Utrecht wil dat alle kinderen in 2035 rookvrij opgroeien en dat niet meer dan vijf procent van de Utrechtse volwassenen rookt. Om dit te bereiken zet de gemeente in op meer rookvrije omgevingen, zoals terrassen, minder verkooppunten en het ondersteunen van mensen die willen stoppen met roken.
Hoe Utrecht werk maakt van een rookvrije stad – Rookvrij
Voorbeeld gemeenten Ouderschap en Opvoeden
Rotterdam
De gemeente Rotterdam zet actief in op het ondersteunen van ouders bij de opvoeding door bij voorkeur interventies die opgenomen zijn in de Databank Effectieve Jeugdinterventies te financieren. Daarnaast geeft de gemeente ruimte aan ‘nieuwe organisaties’ die bepaalde doelgroepen echt weten te bereiken. Een mooi voorbeeld is SPIOR, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, die dit jaar 60 Triple P oudercursussen uitvoert in Rotterdam onder de noemer PositiefOpvoeden010. En met succes, uit de gegevens van 2023 bleek dat er zowel op ouder als op kindniveau significante verbeteringen zichtbaar waren na de 8-weekse cursus.
Urk
Urk is een van de eerste OKO, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, gemeenten. Om een positieve omgeving van tieners te stimuleren zijn ouders van groot belang. Ouders hebben invloed in het gezin maar ook gezamenlijk als ouders van tieners in een gemeente. Om ouders met elkaar in gesprek te brengen over opvoeding en hen praktische handvatten te geven zijn op Urk lokale professionals uit diverse sectoren opgeleid in Triple P, Positief Opvoeden workshops en lezingen. Deze activiteiten worden uitgevoerd op plaatsen waar ouders al komen zoals school, vereniging of kerk.
DURF: Triple P gestart op Urk | Gemeente Urk
Nunspeet
De gemeente Nunspeet ondersteund via het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) ouders bij de opvoeding. Er is een overzichtelijke website met goede informatie over ouderschap en opvoeden. Daarnaast worden ouders ondersteund met Triple P, Positief Opvoeden via een cursus of online programma dat ouders zelfstandig volgen met filmpjes en oefeningen.
Blog: Ervaringsverhaal van ouders – CJG Nunspeet