Bijna 2 op de 3 drinkers staat open voor een maand geen alcohol
28 december 2023
We willen het jongeren makkelijker maken om gezonde keuzes te maken. Op veel plekken is er nu alcohol. Van de sportkantine, tot feestjes en thuis. We vinden het normaal en gezellig om te drinken. Zeg dan maar eens ‘nee’. Nog niet iedereen weet ook hoe slecht alcohol precies is voor onze gezondheid. Onze missie? Een samenleving, waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. In een omgeving die hen daarbij ondersteunt.
Daar is geen magie voor nodig, maar actie!
13,3
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse kinderen starten met drinken is 13,3 jaar [1]
70.000
Er zijn in Nederland zo'n 70.000 plekken waar alcohol wordt verkocht of geschonken [2]
40%
Van de volwassen Nederlanders vindt 40% dat er onvoldoende aandacht is voor de invloed van alcohol op je gezondheid [3]
2 biermerken
In de top 10 in 2022 van 'meest verkochte supermarktproducten' staan 2 biermerken [4]
27,8%
Van onze Nederlandse jongeren (12-16 jaar) heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken [5]
0 glazen
0 glazen alcohol drinken onder de 18 is er niet voor niks. Het beschermt hun gezondheid en maakt de kans kleiner dat ze op volwassen leeftijd veel drinken [6]
37%
Van de volwassen Nederlanders weet 37% dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot [7]
77,5%
Als we kijken naar volwassen Nederlanders; drinkt 77,5% wel eens alcohol [8]
46%
Van de volwassen Nederlanders vindt 46% dat de overheid ons op de hoogte moet houden van de invloed van alcohol op je gezondheid [3]
53%
Van de volwassen Nederlanders staat 53% positief tegenover meer voorlichting over gezondheidsrisico's van alcohol [3]
0.0 drankjes
De stap naar het drinken van alcohol onder jongeren kan door het drinken van 0.0 drankjes kleiner worden [9]
7 kankers
Alcohol vergroot de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker [10]
Naast dat wij en de overheid in actie moeten komen, kun je zelf ook veel doen. Uit onderzoek weten we namelijk dat ons eigen gedrag veel invloed heeft op de jeugd. Zo weten we dat als jongeren anderen zien drinken ze zelf ook eerder en meer gaan drinken.
Een paar voorbeelden van wat je kunt doen:
4,2
De totale kosten van alcoholgebruik in Nederland zijn jaarlijks minimaal 4,2 miljard en kunnen oplopen tot 6 miljard euro [11]
29 tot 34%
Zo'n 29-34% van de jongeren geven aan veel tot zeer veel alcoholreclame te zien bij festivals, evenementen en poppodia [12]
1,1%
De naleving van het controleren van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het drinken van alcohol wordt slechts door 1,1% van de flitsbezorgers gedaan [13]
Drink liever geen alcohol wanneer je met kinderen onder de 18 jaar bent. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen.
Ouders hebben invloed op de keuzes van hun kind. Bij het verkennen van grenzen door jongeren zijn regels belangrijk. Duidelijke afspraken maken over niet drinken onder de 18 jaar zorgt ervoor dat kinderen later beginnen met drinken en minder drinken. Kijk ook eens op www.nix18.nl
Als je met je kind hebt afgesproken dat hij/zij geen alcohol drinkt onder de 18 jaar, probeer die afspraken dan ook echt na te komen. Dit kan extra lastig zijn op feestdagen, verjaardagen of schoolfeesten. We weten uit onderzoek dat als je het af en toe toestaat je eigenlijk zegt dat alcohol drinken er soms bij hoort. Daardoor wordt het juist lastiger om je kind aan de afspraak te houden.
Risico’s op de lange termijn maken minder indruk op pubers, dan risico’s op korte termijn. Wil je weten wat de korte termijn risico’s van alcohol drinken zijn? Lees hier meer.
Door alcohol goed op te bergen in huis maak je het minder makkelijk voor kinderen om dit te pakken. Als alcohol in het zicht van kinderen ligt, maakt dit de drempel om het te gaan gebruiken lager. Dit is niet alleen omdat het dan makkelijk te pakken is, maar ook omdat het dan een positief gevoel oproept.
Probeer om met je kind in gesprek te blijven. Vraag je kind of het lukt om geen alcohol te drinken. Als jouw kind aangeeft dat hij/zij wel eens gedronken heeft, bespreek dan samen met je kind waarom het lastig was om nee te zeggen. Is het wel gelukt om niet te drinken, beloon dit dan door te zeggen dat je trots bent!
Het kan helpen om met andere ouders te praten over alcoholgebruik. Het kan duidelijkheid geven om te horen welke afspraken zij thuis gemaakt hebben. Het is slim om dezelfde afspraken te maken.
200
Alcoholgebruik kan zorgen voor ongeveer 200 verschillende ziekten, waaronder 7 soorten kanker [10, 14]
1 glas
Veel mensen weten niet dat gezondheidsrisico’s al toenemen door het drinken van één glas alcohol per dag [7]
Niks
Er staat in de meeste gevallen niks op het etiket van alcohol over de calorieën of ingrediënten, dit is nu namelijk niet verplicht [15]
Veel mensen weten niet dat de gezondheidsrisico’s al toenemen door het drinken van één glas per dag. Dus ook bij het drinken van weinig alcohol loop je een verhoogd risico op veel soorten aandoeningen. Alcohol kan 7 soorten kanker en 200 andere aandoeningen veroorzaken, waaronder ernstige maag-, lever- en darmziekten. Daarnaast kan het bij jongeren een gevaar vormen voor de hersenontwikkeling.
Volwassenen hebben grote invloed op het alcoholgebruik van jongeren, vaak meer dan ze zelf denken. Ouders die alcohol drinken, hebben vaker kinderen die ook drinken.
Het zien drinken van ouders en andere volwassenen speelt een grote rol in het alcoholgebruik van jongeren en studenten: bijvoorbeeld na afloop van een kinderfeestje, als de jeugd nog sport of tijdens een familiediner. Naast het alcoholgebruik van ouders en andere volwassenen, speelt ook de manier van opvoeden een rol. Zij kunnen dus een grote, positieve rol spelen in het voorkomen van alcoholgebruik van jongeren.
We gaan voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. In een omgeving die daarbij ondersteunt. Daarom zetten we in op het realiseren van maatregelen die deze omgeving voor jongeren creëren. Van bijvoorbeeld maatregelen die gaan over beschikbaarheid, marketing en prijs weten we al dat ze erg effectief zijn. Door de sociale norm en omgeving te veranderen, vergroten we de kans dat de volgende generatie als volwassenen minder vaak en minder veel zullen drinken. Dat draagt bij aan meer gezonde levensjaren.
Stuur een mail naar gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl.
Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken? Neem dan gerust contact met ons op.
gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nlAlcoholPreventie
Team