Word supporter

Kinderen inspireren met het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. En gezond leven wordt een stuk makkelijker als je je voelt aangemoedigd, als het bereikbaar is en als gezond leven ook gewoon leuk wordt gemaakt. Daarom roepen wij bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties op om gezond leven aantrekkelijker, goedkoper en bereikbaarder te maken voor iedereen, ongeacht achtergrond of inkomen. Zodat het makkelijker wordt gemaakt om het gezonde voorbeeld te geven en ieder kind in Nederland de kans krijgt gezond en gelukkig op te groeien. En weet je dat jij als individu ook heel veel kunt betekenen voor de kinderen om je heen? En voor jezelf natuurlijk! Hieronder vind je heel veel voorbeelden van dingen die je zelf kunt doen. Thuis, op de sportclub, op school, op je werk. Want, goed voorbeeld, doet goed volgen.

Sfeerbeeld met moeder en kind

Wat jij kan doen als individu

 • Gezondheidstips en challenges van de gezondheidsfondsen

  De Gezonde Generatie is een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen. Veel van deze gezondheidsfondsen hebben leuke gezondheids challenges en waardevolle tips die je helpen bij het gezonder maken of houden van je eigen leven en dat de mensen die je lief zijn. Met de meeste dingen kunnen kinderen ook gezond en gezellig meedoen. Want, vroeg geleerd is oud gedaan. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Steun ouders in de eerste 1000 dagen én daarna

  De eerste 1000 dagen in het leven van een kind, van pre-conceptie, zwangerschap en de eerste twee jaren, hebben grote invloed op de gezondheid voor de rest van het leven. Daarom is het belangrijk en fijn als we er zijn voor de belangrijkste personen in het leven van een kindje: de ouders. Want het gevoel dat je gesteund, geholpen en gezien wordt en dat er mensen voor je klaar staan, is juist in die cruciale 1e 1.000 dagen met je kindje van groot belang. En die hulp zit vaak in kleine dingen. Een paar voorbeelden van wat je kunt doen:

  • Een warme maaltijd langsbrengen
  • Een cadeautje speciaal voor de nieuwe mama of papa
  • De oudere kinderen of de hond meenemen voor een wandeling
  • Een lief kaartje door de brievenbus (“je mag altijd bellen, ik sta voor je klaar”)
  • Schouderklopje/ complimentje, “je doet het goed!”
  • Vragen hoe het met iemand gaat
  • Laten voelen dat iemand er niet alleen voor staat
  • Boodschappen afgeven
  • Advies geven hoeft niet, een luisterend oor is vaak al voldoende

  Klik hier voor nog veel meer informatie over het ouderschap in de 1e 1000 dagen.

 • Maak de omgeving waar kinderen komen rookvrij

  De wereld wordt rookvrij, wen er maar aan…

  Het rookvrij maken van de plekken waar kinderen komen is een geweldige manier om een bijdrage te leveren aan een Rookvrije én Gezonde Generatie. Er zijn al heel veel mensen die dit hebben gedaan en dat is te zien aan al die ‘rookvrij’ bordjes bij scholen, sportverenigingen, speeltuinen en zwembaden.

  Iedereen kan een bijdrage leveren op weg naar een Rookvrije Generatie. Op deze pagina vind je informatie, inspiratie én materialen om zelf aan de slag te gaan.

 • Geef mentale support aan kinderen, elkaar én jezelf

  Mensen die lekker in hun vel zitten, leven over het algemeen ook gezonder. En mensen die gezond leven, zitten over het algemeen ook lekkerder in hun vel. Mentale gezondheid is dus een belangrijk aandachtspunt binnen het Gezonde Generatie programma. Want, als we willen dat kinderen veilig kunnen opgroeien tot gezonde en gelukkige volwassenen, dat is het van belang dat er meer aandacht komt voor het omlaag brengen van de stress en prestatiedruk van onze jeugd én de ouders.

  Via de website: www.jemonsterdebaas.nl vinden jongeren meer informatie over het effect van ingrijpende jeugdervaringen en het belang van praten over je ‘monsters’. En hier vind je meer informatie over veilig opgroeien én de breinbijsluiters. Dat zijn video’s die ons alles leren over de werking van het brein en wat we kunnen doen om de stress te verlagen.

Wat jij kan doen als organisatie

Word supporter van de Gezonde Generatie

Onze laatste updates

Bekijk al ons nieuws

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken? Neem dan gerust contact met ons op.

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl