Word supporter

Offline influencers

Gewone mensen zijn voor jongeren vaak grotere influencers dan je denkt. Offline influencers. Voor wie kun jij een offline influencer zijn?

Moraya, Nienke en Shane vertellen over hun offline influencer

Ingrijpende jeugdervaringen

Één op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende jeugdervaringen mee. Zij groeien bijvoorbeeld op in armoede, worden thuis emotioneel verwaarloosd of gepest op school. De ongezonde stress die dit veroorzaakt kan een negatief effect hebben op hun mentale en fysieke gezondheid.

De kracht van aandacht

Er is ook goed nieuws: positieve jeugdervaringen kunnen ongezonde stress verminderen en gezondheid bevorderen. Mensen uit de directe omgeving kunnen deze positieve ervaringen bieden.

Dat hoeft niet altijd door te praten, maar kan ook door leuke dingen te doen samen, een kop thee drinken of praktische hulp. De optelsom van al die momenten van oprechte aandacht maakt het verschil. Dat is de kracht van aandacht!

Offline influencers

Offline influencers zijn de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren die deze positieve ervaringen bieden. Dat kan de buurvrouw zijn, de judocoach, de leerkracht of iemand uit de familie. Jij dus ook! Het mooie is dat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat kinderen en jongeren zich gezien en gehoord voelen. Ben jij een buurvrouw, oom, vriend, sportcoach of leerkracht? Ook jij kunt dus een offline influencer zijn.

53%

53% van de jongeren vindt het krijgen van steun bijdragen aan hun veerkracht

40%

40% van de volwassenen wil wel steun bieden maar weet niet hoe

50%

50% van de jongeren durft niet te praten over ingrijpende jeugdervaringen

Ik groeide op in een multiculturele nieuwbouwwijk in Meppel.  Mijn vader had een drink- en gokprobleem, wat is ontstaan na zijn vredesmissie in Srebrenica. Hij bleek een posttraumatische stressstoornis te hebben, waar hij helaas nooit goede hulp voor heeft gehad.  Ik speelde destijds vaak bij mijn beste vriendin, dat ik bij haar in huis gewoon welkom was betekende veel.

Aaliyah, (26) Lees hier het hele interview

Op school ben ik vroeger erg gepest, dat heeft veel met me gedaan. Mijn ouders waren er sowieso altijd voor mij. Er was ook een muziektherapeut die altijd in me heeft geloofd en me gestimuleerd heeft om muziek te blijven maken, die ben ik erg dankbaar. Het gaf me energie terug, en mijn hart ging ervan aan.

Carlijn, (21) Lees hier het hele interview

Ik groeide op met een vader met psychische problemen. Vanaf mijn 7e heb ik altijd veel gedanst. Daar heb ik in die moeilijke periode ook echt mijn uitlaatklep in gevonden. Ik had destijds een dansdocente die altijd inzette op gevoel en emotie in de dans leggen. Ze heeft me enorm geholpen om in die danslessen mijn emoties meer te kunnen voelen, en te uiten.

Charlotte, (28) Lees hier het hele interview

Ik heb vanaf mijn jonge leven al veel meegemaakt. Mijn beide ouders waren alcoholverslaafd waardoor ik erg onstabiel ben opgegroeid. Ik heb het echt gemist dat er doorgevraagd werd, echt werd geluisterd.  Begin gewoon met een praatje, vraag eens hoe het gaat. Laat een kind voelen dat je hem of haar echt ziet. Dat is zo nodig.”

Stephanie, (30) Lees hier het hele interview

In mijn jeugd heb ik veel nare dingen meegemaakt. Naast mijn psychiater is ook een goede vriendin heel belangrijk voor me geweest. Bij haar mocht ik er gewoon zijn, ze had nooit de bedoeling om iets op te lossen. Dat vond ik heel fijn, want ik hoefde helemaal geen oplossing.

Esmée, (23) Lees hier het hele interview

Vanaf mijn 10e heb ik met mentale problemen geworsteld. Mijn oom heeft veel voor me betekend. We gingen vaak samen wandelen en met elkaar in gesprek. Hij stuurde me ook regelmatig quotes en positieve berichtjes, ik voelde me daardoor echt gesteund.

Carmen, (22) Lees hier het hele interview

Ik heb een flinke rugzak als het gaat om mijn gezinssituatie. Mijn vader heeft schizofrenie en mijn moeder zat in detentie. Vanuit de jeugdzorg werd gevraagd of ik een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) aan kon wijzen. Ik wist gelijk wie dat moest zijn. Dat was Antoinette, de moeder van mijn beste vriend. Ze heeft veel voor me betekent en ervoor gezorgd dat ik de juiste hulp kreeg.

Saadeldin, (22) Lees hier het hele interview

Het meemaken van ingrijpende jeugdervaringen kan veel impact hebben op de mentale en lichamelijke gezondheid. Nu, maar ook later in het leven. Naast de juiste hulp kunnen we met aandacht en steun  kinderen en jongeren die nare ervaringen meemaken helpen om gezonder op te groeien. Daar hoef je geen therapeut of deskundige voor te zijn; gewoon luisteren of samen iets leuks doen doet vaak al heel veel goed.

Jongeren geven de volgende tips:

  • Luisteren

    Een van de belangrijkste dingen die je voor iemand kunt doen: gewoon luisteren, zonder oordeel. Je hoeft geen oplossingen te bieden, of advies te geven. En weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet niet goed wat ik nu moet zeggen, maar ik ben er wel voor je. Ik luister.’

  • Positieve ervaringen creëren

    Een kind of jongere steunen kun je doen te erkennen wat moeilijk is, maar ook door positieve ervaringen te creëren. Samen iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de speeltuin of het voetbalveld, kan veel betekenen

  • Blijf jezelf

    Blijf jezelf, geef een kind of jongere aandacht of steun op een manier die bij jou past. Dat kan een luisterend oor zijn, een knuffel, of even afleiding bieden door samen iets te ondernemen.

  • Heb geduld

    Onderschat je eigen impact niet, maar verwacht ook geen (direct) zichtbaar resultaat of verbetering. Soms blijkt de positieve impact van steun die een kind of jongere heeft gekregen pas jaren later. Het is daarmee in de tussentijd niet minder waardevol geweest.

  • Wees voorspelbaar

    Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. Door voorspelbaar en betrouwbaar te zijn, creëer je veiligheid.

     

  • Verschillende manieren van uiten

    Praten over moeilijke dingen kan lastig zijn, maar er zijn meer manieren om je te kunnen uiten. Ga bijvoorbeeld samen tekenen, of maak samen muziek.

  • Sluit aan bij het niveau

    Sluit aan bij de taal- en belevingswereld van het kind of de jongere. De website ikwiljeietsvertellen.nl kan hierbij helpen.

  • Geef complimenten

    Leg de nadruk op wat goed gaat en lukt, en deel regelmatig complimenten uit. Niet alleen over prestaties, maar ook over iemand als persoon. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je er bent.’

  • Praktische hulp

    Kinderen en jongeren worstelen soms met grote problemen, maar zijn tegelijkertijd erg geholpen met kleine, praktische oplossingen die hun dagelijks leven makkelijker maken. Bijvoorbeeld het plakken van een lekke band, of hulp bij huiswerk.

  • Schouderklopjes uitdelen

    Soms is een knuffel of schouderklopje alles wat nodig is om iemand een goed gevoel te geven.

It takes a village..

Kinderen grootbrengen vraagt veel van opvoeders. Denk aan tijd, energie, bergen geduld en een flinke dosis creativiteit om uitdagingen het hoofd te bieden. Gelukkig hoeven opvoeders het ook niet alleen te doen. Het Afrikaanse gezegde ‘it takes a village to raise a child’ blijft actueel. Ook al leven gezinnen nu veel geïsoleerder in vergelijking met vroeger, ouders hebben dat dorp echt nodig om kinderen naar zelfstandigheid te leiden. Daar varen ouders wel bij. En de kinderen ook. Want we weten uit onderzoek dat kinderen echt gebaat zijn bij een netwerk van mede-opvoeders. Dat geldt als er stressvolle of verdrietige dingen spelen in een gezin, maar ook als alles op rolletjes loopt. Kinderen grootbrengen is iets wat met vallen en opstaan gaat. En het is bij uitstek een taak die je met elkaar vervult!

 

Initiatieven

Er zijn veel initiatieven die kinderen, jongeren en ouders net dat steuntje in de rug kunnen geven. Ook als zij zelf geen groot vangnet hebben.

  • Op de-checkers.nl lees je wat je kan doen als een jongere in jouw omgeving niet zo lekker in zijn vel zit. Wat zijn bijvoorbeeld de signalen? Welke vragen kun je stellen? Wat kan jij doen om te helpen? En wat kan je beter niet doen? Een fijne, laagdrempelige tool gemaakt voor & door jongeren.
  • Elke dag kun je bellen of chatten met één van de goed getrainde vrijwilligers van De Kindertelefoon (0800-0432). Met De Kindertelefoon kun je over ALLES praten. Het is gratis en anoniem. Ga naar kindertelefoon.nl voor meer informatie.
  • ‘De Alles Oké?’ Supportlijn biedt support aan iedereen van 18 tot 25 jaar. Chatten of bellen met een getrainde vrijwilliger is gratis en anoniem en je kunt echt álles bespreken. Ga naar allesoke.nl voor meer informatie.
  • Ben je 12+ en wil je gratis en anoniem praten met een hulpverlener/ professional? Bel dan met MIND Korrelatie (0900-1450). Ga naar mindkorrelatie.nl voor meer informatie.
  • Als je ouders uit elkaar gaan of al een tijdje gescheiden zijn, heb je misschien behoefte om hierover te praten. Via de Villa Pinedo App kun je (vanaf 10 jaar)  kletsen met een Online Buddy die zelf ook gescheiden ouders heeft. Kijk op villapinedo.nl
  • Een JIM is een door de jongere zelfgekozen steunfiguur uit zijn of haar omgeving. Dit kan een familielid, buurtgenoot, sportcoach of leraar zijn. De JIM ondersteunt de jongere in het doorbreken van de aanhoudende conflicten thuis, is een vertrouwenspersoon voor de jongere en vertegenwoordiger richting de ouder(s) en zorgprofessionals. Zie ook jimwerkt.nl
  • Heb je als ouder behoefte aan steun of een luisterend oor? Bel of chat met De Oudertelefoon, 085-1304658, www.oudertelefoon.nl of bel of chat met MIND Korrelatie, 0900-1450, mindkorrelatie.nl.

 

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de campagne? Neem gerust contact met ons op.

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl