Offline influencers
Gewone mensen zijn voor jongeren vaak grotere influencers dan je denkt. Offline influencers. Voor wie kun jij een offline influencer zijn?
Gewone mensen zijn voor jongeren vaak grotere influencers dan je denkt. Offline influencers. Voor wie kun jij een offline influencer zijn?
Één op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende jeugdervaringen mee. Zij groeien bijvoorbeeld op in armoede, worden thuis emotioneel verwaarloosd of gepest op school. De ongezonde stress die dit veroorzaakt kan een negatief effect hebben op hun mentale en fysieke gezondheid.
Er is ook goed nieuws: positieve jeugdervaringen kunnen ongezonde stress verminderen en gezondheid bevorderen. Mensen uit de directe omgeving kunnen deze positieve ervaringen bieden.
Dat hoeft niet altijd door te praten, maar kan ook door leuke dingen te doen samen, een kop thee drinken of praktische hulp. De optelsom van al die momenten van oprechte aandacht maakt het verschil. Dat is de kracht van aandacht!
Offline influencers zijn de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren die deze positieve ervaringen bieden. Dat kan de buurvrouw zijn, de judocoach, de leerkracht of iemand uit de familie. Jij dus ook! Het mooie is dat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat kinderen en jongeren zich gezien en gehoord voelen. Ben jij een buurvrouw, oom, vriend, sportcoach of leerkracht? Ook jij kunt dus een offline influencer zijn.
53%
53% van de jongeren vindt het krijgen van steun bijdragen aan hun veerkracht
40%
40% van de volwassenen wil wel steun bieden maar weet niet hoe
50%
50% van de jongeren durft niet te praten over ingrijpende jeugdervaringen
Het meemaken van ingrijpende jeugdervaringen kan veel impact hebben op de mentale en lichamelijke gezondheid. Nu, maar ook later in het leven. Naast de juiste hulp kunnen we met aandacht en steun kinderen en jongeren die nare ervaringen meemaken helpen om gezonder op te groeien. Daar hoef je geen therapeut of deskundige voor te zijn; gewoon luisteren of samen iets leuks doen doet vaak al heel veel goed.
Jongeren geven de volgende tips:
Een van de belangrijkste dingen die je voor iemand kunt doen: gewoon luisteren, zonder oordeel. Je hoeft geen oplossingen te bieden, of advies te geven. En weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet niet goed wat ik nu moet zeggen, maar ik ben er wel voor je. Ik luister.’
Een kind of jongere steunen kun je doen te erkennen wat moeilijk is, maar ook door positieve ervaringen te creëren. Samen iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de speeltuin of het voetbalveld, kan veel betekenen
Blijf jezelf, geef een kind of jongere aandacht of steun op een manier die bij jou past. Dat kan een luisterend oor zijn, een knuffel, of even afleiding bieden door samen iets te ondernemen.
Onderschat je eigen impact niet, maar verwacht ook geen (direct) zichtbaar resultaat of verbetering. Soms blijkt de positieve impact van steun die een kind of jongere heeft gekregen pas jaren later. Het is daarmee in de tussentijd niet minder waardevol geweest.
Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. Door voorspelbaar en betrouwbaar te zijn, creëer je veiligheid.
Praten over moeilijke dingen kan lastig zijn, maar er zijn meer manieren om je te kunnen uiten. Ga bijvoorbeeld samen tekenen, of maak samen muziek.
Sluit aan bij de taal- en belevingswereld van het kind of de jongere. De website ikwiljeietsvertellen.nl kan hierbij helpen.
Leg de nadruk op wat goed gaat en lukt, en deel regelmatig complimenten uit. Niet alleen over prestaties, maar ook over iemand als persoon. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je er bent.’
Kinderen en jongeren worstelen soms met grote problemen, maar zijn tegelijkertijd erg geholpen met kleine, praktische oplossingen die hun dagelijks leven makkelijker maken. Bijvoorbeeld het plakken van een lekke band, of hulp bij huiswerk.
Soms is een knuffel of schouderklopje alles wat nodig is om iemand een goed gevoel te geven.
Heb je vragen of opmerkingen over de campagne? Neem gerust contact met ons op.
gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl