Word supporter

Op je gezondheid?

We leren al van jongs af aan dat het drinken van alcohol gezellig is. We proosten op onze gezondheid als we iets te vieren hebben. Op verjaardagen, op het leven of op een nieuw huis. Maar alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

Alleen weten we dat vaak helemaal niet. Daarom is er nu de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ Het is misschien geen leuke boodschap, dat begrijpen wij ook. Maar het is wel belangrijk om te weten.

Laatste nieuws

53%

Van de volwassen Nederlanders staat 53% positief tegenover meer voorlichting over gezondheidsrisico's van alcohol [1]

7 kankers

Alcohol vergroot de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker [2]

1 glas

Het drinken van één glas alcohol per dag vergroot de kans op gezondheidsrisico's [3]

Waarom starten we de campagne?

Slechts 37% van de Nederlanders weet dat alcohol de kans op kanker vergroot. Uit onderzoek in onze opdracht blijkt ook dat Nederlanders bij alcohol nog te weinig denken aan iets wat ongezond is.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en KWF komen, in het kader van de Gezonde Generatie, daarom met de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ We zetten met deze campagne een vraagteken bij ons proostgedrag. Eigenlijk best gek dat we proosten op onze gezondheid, terwijl alcohol juist slecht is voor onze gezondheid. We vertellen ook dat alcohol drinken de kans op zeven soorten kanker vergroot.

We moedigen je aan om hier meer over te weten te komen, zodat je bewustere keuzes kan maken. Belangrijk. Juist ook voor onze kinderen, zij kopiëren ons gedrag. En we willen hen beschermen.

200

Alcoholgebruik kan zorgen voor ongeveer 200 verschillende ziekten, waaronder 7 soorten kanker [2,3]

56,5%

Van de volwassen Nederlanders drinkt 56,5% meer dan het advies van de Gezondheidsraad [4]

37%

Van de volwassen Nederlanders weet 37% dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot [5]

Veelgestelde vragen

Hier vind je enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Ook vind je er testjes, bijvoorbeeld over wat je al weet over alcohol of wat jouw drinkgedrag betekent voor je gezondheid. Zit jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten.

 

 

Wat zeggen deskundigen?

Of iemand kanker krijgt, hangt van verschillende factoren af. Vaak kun je aan het krijgen van kanker helemaal niks doen. Maar zeker in een derde van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Wij vinden het van groot belang dat mensen zich hier bewust van zijn.

Dorine Manson, Directeur KWF Kankerbestrijding

Alcohol is een kankerverwekkende stof: dat is vaak onbekend. Het is belangrijk dat mensen weten dat je het risico op kanker kunt verlagen door niet of minder alcohol te drinken.

Carmen Voogt, wetenschappelijk medewerker en projectleider Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut

Alcohol is jaarlijks verantwoordelijk voor zeker 4.000 nieuwe kankerpatiënten. Goede voorlichting kan dit helpen voorkomen en leed besparen. Als arts wil ik hier echt mijn steentje aan bijdragen.

Marjolein Smidt, oncologisch chirurg

“Mijn grootste drijfveer om me voor alcoholpreventie in te zetten, is dat ik regelmatig mensen zie met complicaties door alcoholgebruik. Dat wil niemand. Niet voor zichzelf of voor zijn kinderen. Laten we daarom een gezonde omgeving voor onze kinderen maken.”

Bart Takkenberg over alcoholpreventie, maag-, darm-, leverarts

Meer informatie?

Hier vind je verschillende websites waarop je meer informatie kunt vinden over dit onderwerp:

Wie zitten er achter de campagne?

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en KWF Kankerbestrijding zijn, in het kader van de Gezonde Generatie, de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ gestart.

Meer bewustwording

Als onderdeel van de Gezonde Generatie zetten MLDS en KWF zich in voor meer bewustwording in de samenleving voor de relatie tussen alcohol en kanker en op maatregelen die het voor jongeren makkelijk en normaal maken om geen alcohol te drinken. Zo dragen we bij aan het verder voorkomen van kanker en dragen we bij aan een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Bronnen

1. Flitspeiling informatiebehoefte Nederlanders schadelijkheid alcohol (2023). (z.d.). Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geraadpleegd op 27 juni 2023.

2. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report (2018). (z.d.). World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Geraadpleegd op 27 juni 2023.

3. Global status report on alcohol and health 2018 (CC BY-NC-SA 3.0 IGO). (z.d.). Geneva: World Health Organization. Geraadpleegd op 27 juni 2023.

4. Leefstijlmonitor 2022. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Geraadpleegd op 27 juni 2023.

5. Kennismonitor Alcohol (2022). (z.d.). Trimbos-instituut. Geraadpleegd op 27 juni 2023.