Nederlandse jongeren weten beter dan volwassenen dat alcohol schadelijk is
26 september 2023
Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker
We leren al van jongs af aan dat het drinken van alcohol gezellig is. We proosten als we iets te vieren hebben en zeggen vaak “Op je gezondheid”. Best gek want alcohol is niet gezond. Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker. Alleen weten we dat vaak helemaal niet.
Daarom is er de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’. Het is misschien geen leuke boodschap, dat begrijpen wij ook. Maar het is wel belangrijk om te weten.
53%
Van de volwassen Nederlanders staat 53% positief tegenover meer voorlichting over gezondheidsrisico's van alcohol [1]
7 kankers
Alcohol vergroot de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker [2]
1 glas
Het drinken van één glas alcohol per dag vergroot de kans op gezondheidsrisico's [3]
Slechts 37% van de Nederlanders weet dat alcohol de kans op kanker vergroot. Uit onderzoek in onze opdracht blijkt ook dat Nederlanders bij alcohol nog te weinig (27%) denken aan iets wat ongezond is.
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en KWF komen, in het kader van de Gezonde Generatie, daarom met de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ We zetten met deze campagne een vraagteken bij ons proostgedrag. Eigenlijk best gek dat we proosten op onze gezondheid, terwijl alcohol juist slecht is voor onze gezondheid. We vertellen ook dat alcohol drinken de kans op zeven soorten kanker vergroot.
We moedigen je aan om hier meer over te weten te komen, zodat je bewustere keuzes kan maken. Belangrijk. Juist ook voor onze kinderen, zij kopiëren ons gedrag. En we willen hen beschermen.
200
Alcoholgebruik kan zorgen voor ongeveer 200 verschillende ziekten, waaronder 7 soorten kanker [2,3]
56%
Van de volwassen Nederlanders drinkt 56% meer dan het advies van de Gezondheidsraad [4]
37%
Van de volwassen Nederlanders weet 37% dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot [5]
Hier vind je enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Ook vind je er testjes, bijvoorbeeld over wat je al weet over alcohol of wat jouw drinkgedrag betekent voor je gezondheid. Zit jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten.
Uit onderzoek blijkt dat alcohol de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker vergroot.
Of iemand kanker krijgt, hangt van verschillende factoren af. Aan sommige oorzaken van kanker kun je weinig doen, bijvoorbeeld aan de genen die je hebt gekregen. Op andere oorzaken heb je wel meer invloed, zoals het drinken van alcohol.
Dit klopt niet. De Universiteit van Nederland legt het heel duidelijk uit in deze video:
Alcohol verhoogt ook bij matig gebruik de kans op verschillende hart- en vaatproblemen. Het idee dat alcohol goed voor het hart is, klopt dan ook niet. Lees meer hierover op de website van de Hartstichting.
Er is geen ‘veilige’ hoeveelheid alcohol om te drinken. Als je meer drinkt, neemt de kans op kanker toe. Dit begint al te stijgen bij één glas alcohol per dag. Het maakt daarbij niet uit wat je drinkt (bijvoorbeeld bier of wijn) het gaat om de hoeveelheid alcohol.
Zeker een derde van de kankergevallen is gerelateerd aan ongezonde leefstijl en leefomgeving, alcohol is één van deze oorzaken. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld roken en ongezonde voeding.
Het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut heeft een video gemaakt waarin ze dit uitleggen:
Roken, in combinatie met het drinken van alcohol, geeft een extra hoog risico op kanker. De relatie tussen alcohol en mond- en keelholtekanker is bijvoorbeeld sterker voor rokers dan voor niet-rokers.
Wat weet jij eigenlijk over alcohol?
Test hier je kennis.
In Nederland geeft de Gezondheidsraad advies over alcoholgebruik voor volwassenen. Deze, onafhankelijke adviesraad met wetenschappers, zegt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Als jij je zorgen maakt om je gezondheid, dan raden we je aan contact op te nemen met je huisarts.
Hoeveel alcohol drink jij? En welke invloed heeft dat op jou? Doe de zelftest alcohol. Hier staan 20 vragen over je alcoholgebruik. Aan het einde van de test krijg je een persoonlijk advies en tips.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende alcoholvrije drankjes. Sommigen bevatten veel suiker, anderen niet of minder. Als je geen risico of minder risico op alcohol gerelateerde kanker wilt lopen, kun je kiezen voor zo’n alternatief. Goed om te weten: hoe minder alcohol je drinkt, hoe minder risico je loopt.
Hier vind je handige apps en testen voor als je eens wilt minderen met alcohol drinken. En wist je dat je drankjes tellen helpt, als je minder wilt drinken op één avond?
Onderzoek laat zien dat een lange periode zonder alcohol nodig is om het risico op kanker door eerder drankgebruik te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat het risico vermindert na tien jaar. En na twintig jaar zou het risico op kanker even groot zijn als het risico voor mensen die nooit gedronken hebben. Meer onderzoek hiernaar is wenselijk.
Het Trimbos-instituut legt het hier ook uit.
1. Flitspeiling informatiebehoefte Nederlanders schadelijkheid alcohol (2023). (z.d.). Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geraadpleegd op 27 juni 2023.
2. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report (2018). (z.d.). World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Geraadpleegd op 27 juni 2023.
3. Global status report on alcohol and health 2018 (CC BY-NC-SA 3.0 IGO). (z.d.). Geneva: World Health Organization. Geraadpleegd op 27 juni 2023.
4. Leefstijlmonitor 2023. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Geraadpleegd op 20 augustus 2024
5. Kennismonitor Alcohol (2022). (z.d.). Trimbos-instituut. Geraadpleegd op 27 juni 2023.