Word supporter

Ingrijpende jeugdervaringen

1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland maakt 2 of meer ingrijpende jeugdervaringen mee, zoals een complexe scheiding, emotionele verwaarlozing of opgroeien in armoede. Een opeenstapeling van ingrijpende jeugdervaringen kan chronische stress veroorzaken. Dit is een schadelijke vorm van stress die op den duur kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsschade. Dát willen we voorkomen.

Ingrijpende jeugdervaringen

Wat verstaan we onder ingrijpende jeugdervaringen? Hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de mogelijke gevolgen? En wat kunnen we doen om de veerkracht van kinderen te versterken? Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten ontwikkelden we samen met Augeo Foundation zeven infographics die antwoord geven op deze vragen. Ook deden we onderzoek naar de huidige kennis, houding, gevoelens, behoeften en gedrag ten aanzien van het onderwerp ingrijpende jeugdervaringen. Lees meer in dit artikel.

Kinderen gezond en veilig op laten groeien

Gelukkig kunnen we veel doen om kinderen gezond en veilig op te laten groeien. Met elkaar kunnen we zorgen voor een veilige omgeving waarin de fysieke, sociale en mentale ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd, én waarin ouders in het opvoeden worden ondersteund. Daarin kunnen we allemaal van betekenis zijn; of je nu een buurvrouw, vriend, leerkracht of sporttrainer bent. Kijk ook op offlineinfluencers.nl.

Veerkracht versterken

Iedereen maakt in het leven weleens nare en ingrijpende dingen mee, dat is helaas niet altijd te voorkomen. Een ingrijpende ervaring hoeft gelukkig niet tot langdurige klachten te leiden; kinderen kunnen heel veerkrachtig zijn en met voldoende zorg en aandacht goed herstellen. Om gezondheidsschade te voorkomen is het investeren in het versterken van veerkracht heel belangrijk. Zeker wanneer kinderen langdurig stress ervaren. Oprechte aandacht, ondersteunende relaties en positieve jeugdervaringen helpen om veerkracht te vergroten. Samen met Augeo maakten we mooie animaties over hoe het brein werkt, hoe het brein reageert op stress en hoe je jouw eigen brein en dat van de ander gezond en veerkrachtig kunt houden. Zie: breinbijsluiter.nl.

Ook lanceerden we de campagne Je Monster de Baas om meer openheid te creëren over ingrijpende jeugdervaringen. Met de campagne laten we jongeren weten dat ingrijpende jeugdervaringen veel voorkomen, je niet alleen bent en het helpt als je erover praat. Ook roept de campagne op een luisterend oor te bieden, zodat jongeren zich gezien en gehoord voelen. Kijk ook op jemonsterdebaas.nl

Mij heeft het heel erg geholpen om mijn verhaal online te delen, maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je kunt praten met mensen die je vertrouwt, en een plek zoekt waar jíj je veilig voelt.

Tanisha, 22 jaar

Ik herinner me nog heel goed het moment dat iemand voor het eerst vroeg waar ík behoefte aan had. Het was zo fijn dat iemand me opmerkte en erkende: hé, je hebt best wel wat meegemaakt.

Fahima, 21 jaar

Dankzij mijn vriend kreeg ik meer zelfvertrouwen en voel ik me gesteund. Met zijn steun durfde ik me open te stellen en om hulp te vragen. Achteraf had ik gewild dat ik dat eerder had kunnen doen bij iemand.

Chantal, 24 jaar

Op mijn negentiende ben ik als ervaringsdeskundige vrijwilligerswerk gaan doen. Ik ontdekte dat er veel andere mensen zijn die soortgelijke dingen hebben meegemaakt als kind, terwijl ik me altijd zó alleen voelde.

Moraya, 24 jaar

Ik denk dat jongeren in de zorg te veel als monsters worden gezien. Maar we zijn ook maar gewoon mensen die liefde willen ontvangen en willen meedraaien in de maatschappij. De zorg voor jongeren moet veel meer worden aangepast op individuele personen. Alleen dan kun je mensen zien zoals ze echt zijn.

Rafäel, 25 jaar

Ik heb mezelf vaak de schuld gegeven van dingen die gebeurden door mijn thuissituatie. Pas later zag ik in dat mijn ouders er meer voor me hadden moeten zijn; dat heeft misschien ook met ouder worden te maken.

Georgia, 22 jaar

Het heeft me veel geholpen om er met anderen over te praten. Mensen in mijn omgeving reageerden begripvol en gaven aan dat het niet normaal is wat ik heb meegemaakt. Daardoor realiseerde ik me dat ik best wel mag zeggen dat mijn jeugd niet leuk was.

Lotte, 20 jaar

Ook haal ik veel steun uit het maken van muziek. Dat gebruik ik als uitlaatklep. Ik zou iedereen aanraden om op zoek te gaan naar een hobby waarin je jezelf kunt uiten: of dat nu sport, kunst of iets anders is.

Micha, 21 jaar

Tijdens mijn afstudeerstage zei iemand: je laat zo weinig van jezelf zien. Dat raakte me omdat het wáár was. Ik ben toen begonnen aan het boek dat nu af is en wordt gepubliceerd. Het schrijven ervan heeft me geholpen om open te zijn tegen mensen, maar ik wil ook laten zien wat voor verwoestend effect mishandeling heeft op een kind.

Marco, 25 jaar

De jeugdhulpinstelling waar ik drie maanden zat als tiener, heeft me laten inzien hoe nuttig hulp kan zijn om door moeilijke periodes te gaan. Die hulp wil ik ook aan anderen bieden. Met het delen van mijn verhaal wil ik anderen laten weten dat ik ze begrijp. Je bent nooit alleen.

Sanne, 20 jaar