Word supporter

Wil jij ook een gezonde supermarkt?

Onze supermarkten zijn veel ongezonder dan we denken. Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen voor ons maar ook voor onze kinderen. Help mee de supermarkt gezonder te maken: teken onze ouderbrief.

Is jouw supermarkt wel gezond?

Vraag je je wel eens af of het eten en drinken bij jouw supermarkt wel gezond is? Of waarom je soms met boodschappen thuiskomt die helemaal niet op je lijstje stonden? Dat zijn terechte vragen want het is niet vanzelfsprekend dat je bij de supermarkt vooral gezond eten en drinken koopt:

  • Bijna 80% van het aanbod van eten en drinken in supermarkten is ongezond.
  • 83% van de folderaanbiedingen van supermarkten is voor ongezond eten en drinken *

Omdat 70% van ons eten en drinken bij de supermarkt wordt gekocht, is het best vreemd dat de supermarkt zoveel nadruk legt op ongezond eten en drinken. Dat is niet goed voor ons en zeker niet voor onze kinderen. Daar willen we iets aan doen!

We hebben daarom een brief opgesteld waarin we onze supermarkten vragen om gezond eten en drinken makkelijker te maken. Steun ons initiatief en teken onze ouderbrief.

* Superlijst Gezondheid 2024, Questionmark

Op zoek naar gezond De Gezonde Generatie Voedselomgeving ouderbrief campagne kinderen supermarkt kindermarketing voeding voor kinderen gezonde opties in supermarkten

80%

Bijna 80% van het voedingsaanbod in supermarkten is ongezond

83%

83% van de folderaanbiedingen van supermarkten gaan over ongezond voedsel

70%

70% van al onze voedselaankopen doen we bij de supermarkt

Beste ouders,

Bijna 70% van ons eten en drinken kopen we bij de supermarkt. Maar bijna 80% van het voedingsaanbod van supermarkten past niet in de Schijf van Vijf. 83% van de folderaanbiedingen van supermarkten gaat over ongezond eten en drinken. Supermarkten verleiden ons dus vooral om ongezond eten en drinken te kopen. Dat is niet goed voor ons en zeker niet voor onze kinderen. Daar willen we iets aan doen.

Onderteken de ouderbrief!

 

Vraag ook anderen de ouderbrief te ondertekenen

Campagneoverzicht

Veelgestelde vragen over de campagne

  • Waarom is deze campagne gemaakt?

    Momenteel heeft meer dan 50% van de volwassen Nederlanders overgewicht en 1 op de 7 kinderen. Dit komt vaak door een langdurig ongezond voedingspatroon. Mensen met overgewicht of obesitas lopen meer risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, maag-, darm- en leverziekten en nierschade. Dit kan zo niet doorgaan, we willen overgewicht een halt toeroepen. Daarvoor is nodig dat gezond voedsel de norm wordt voor iedereen.

    Veel Nederlanders denken dat alleen zij zelf verantwoordelijk zijn voor de voedselkeuzes die ze maken en dus ook voor overgewicht. Helaas is dat niet de hele waarheid: onze omgeving bepaalt heel sterk ons gedrag. In een omgeving waarin ongezond voedsel de norm is, wordt het normaal gevonden dat we ongezond eten en drinken. Onze kinderen zijn daar nog kwetsbaarder voor. We moeten daarom zeker ook onze ongezonde voedselomgeving gezonder maken.

  • Waarom lossen wij dit als consumenten niet zelf op?

    Hoewel 87% van de mensen gezonde voeding belangrijk vindt, eten en drinken we met zijn allen veel te ongezond. Hoe komt dat eigenlijk?

    • Veel voedsel is ongezonder dan we denken, er zit vaak te veel suiker, zout en/of ongezond vet in. Ook de informatie op bewerkte producten geeft niet duidelijk aan of een product gezond is.
    • Ongezond voedsel is lekker omdat er vaak veel suiker, zout en/of ongezond vet in zit. Ons brein vindt dat prettig en belonend en daarom willen we er ook meer van eten.
    • Er wordt heel veel ongezond voedsel gemaakt en aangeboden. Om ons heen, waar we ook kijken, worden we overspoeld met een enorm ongezond voedingsaanbod. Ongezond is de norm geworden.
    • Ook in supermarkten, waar we 70% van onze voedselaankopen doen, is bijna 80% van het aanbod ongezond en gaat 83% van de folderaanbiedingen over ongezonde voeding
  • Hoe kunnen overheid en supermarkten dit oplossen?

    De supermarkten, voedselfabrikanten en de overheid zijn verantwoordelijk voor het mogelijk maken van gezondere voedselkeuzes. Het moet voor iedereen makkelijker worden om voor gezond voedsel te kiezen, zeker voor kinderen. Gezond voedsel moet normaal, goedkoop en aantrekkelijk worden.

    Daar kunnen consumenten  niet voor zorgen. Supermarkten, voedselfabrikanten en de overheid kunnen dat wel. Supermarkten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor meer gezond voedingsaanbod en meer promotie daarvan. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat er meer gezonde producten worden verkocht.

    De overheid kan ervoor zorgen dat voor alle supermarkten dezelfde wettelijke doelen worden gesteld voor de groei van de verkoop van gezonde voeding. Op die manier vallen onderlinge concurrentiebezwaren weg.

  • Hoe kun jij hier iets aan doen?

    Als meer mensen in Nederland bij de overheid, de voedselfabrikanten en de supermarkten vragen om de verkoop van gezonde voeding te promoten, kunnen ze daar niet omheen. Het is dus belangrijk dat je je uitspreekt voor meer gezonde voeding bij de supermarkt.

    Teken daarom onze ouderbrief die aan supermarkten vraagt, de gezonde keuze beter mogelijk te maken.

Supermarkten hebben te weinig gedaan

Supermarkten hebben al in 2018 met de overheid en gezondheidspartners afgesproken dat ze de consument beter zouden helpen gezonde voedselkeuzes te maken. Maar ze hebben te weinig gedaan:

  • Uit het onderzoek Superlijst Gezondheid (zie ook de factsheet) in 2020, 2022 en 2024 is gebleken dat supermarkten nog weinig hebben veranderd aan hun voedingsaanbod, promotie en winkelinrichting
  • Nog altijd is 80% van het voedingsaanbod ongezond en is 83% van de folderaanbiedingen van supermarkten voor ongezond eten en drinken
Rolband bij kassa supermarkt met verschillende voedselproducten erop.

Op zoek naar Gezond

Op zoek naar gezond is een campagne die het publiek duidelijk wil maken dat onze voedselomgeving ongezond is. In Nederland hebben meer dan de helft van de volwassenen en 1 op de 7 kinderen overgewicht. Dit komt voor een deel doordat we met zijn allen te ongezond eten en drinken.

Daar kunnen we zelf niet zo veel aan doen want overal om ons heen wordt ongezond voedsel aangeboden en gepromoot. We zijn niet goed in staat om ons tegen de voortdurende verleidingen van lekker, ongezond voedsel te verweren. Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar voor deze prikkels.

Wil je meer weten over hoe onze voedselomgeving bijdraagt aan overgewicht en andere ziekten? Kijk dan eens naar de filmpjes die Renze Klamer en Fidan Ekiz hebben opgenomen over hun zoektocht naar gezond.

hoofdbeeld landingspagina voeding

Renze Klamer en Fidan Ekiz gingen op zoek naar gezond

hoofdbeeld landingspagina voeding

Meer weten of vragen?

  • Wil je meer weten over de ongezonde voedselomgeving? Kijk dan eens op onze themapagina.
  • Contactpersoon campagne voor journalisten/programmamakers: Fleur de Bruijn, 06 51838078, f.debruijn@gezondheidsfondsen.nl
  • Heb je een andere vraag: mail die dan via onderstaand mailadres, je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
info@gezondheidsfondsen.nl
Diena Halbertsma voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Diena Halbertsma

Voorzitter Alliantie Voeding voor De Gezonde Generatie